Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt politik – inte klimat

Annons

När världens länder samlas för klimattoppmöte i Paris nästa år kan det vara det viktigaste politiska mötet under vår livstid. Forskarrapporterna är extremt tydliga – ska vi klara klimatet och kunna lämna efter oss en trygg värld till våra barn är det under de närmaste åren ökande utsläpp måste bytas mot kraftigt minskande utsläpp.

Därför blir valet i höst också en omröstning om vem vi vill skicka till Paris, vilken regering vi tror är bäst på att ta miljöproblemen på allvar. Vad vi i Sverige själva gör påverkar så klart vår trovärdighet när vi är med och driver fram ett avtal som binder samman världens länder i ett löfte om utsläppsminskningar.

Miljöpartiet tycker att det är mycket bättre att storsatsa på järnvägen i bland annat Västernorrland än att storsatsa på Förbifart Stockholm – Sveriges dyraste motorväg någonsin som ökar utsläppen ytterligare.

Vårt statliga bolag Vattenfall släpper ut mer växthusgaser än hela Sverige som land. Nuonaffären, staten Sveriges kanske sämsta investering sedan regalskeppet Vasa, var ett stort svek mot alla skattebetalare, men ett ännu större svek mot våra barn. Nuonaffären är del av en investeringsstrategi – i slutändan beslutad av regeringen – där Vattenfall öppnar nya kolgruvor och bygger in Europa i ett allt djupare beroende av fossila bränslen. Vi vill istället använda Vattenfall för att bygga ett förnybart energisystem.

I EU-valet i maj blev Miljöpartiet näst största parti

i Västernorrland och väljarna prioriterade då miljöfrågorna högst. Eftersom miljön är grunden för allt annat är det klokt att prioritera på samma sätt i höstens val. Klockan klämtar för klimatet och vi måste kämpa på alla nivåer för den gröna omställningen, vilket också ger många nya jobb.

Vi gröna har också politiken för att bättre anpassa samhället till de klimatförändringar vi inte hinner hejda. Miljoner människor beräknas redan vid dagens begränsade globala uppvärmning ha dött till följd av klimatförändringarnas effekter på bland annat jordbruk och extremväder i fattiga länder. Så byt politik – inte klimat. Då kan vi gå en mycket ljusare framtid till mötes.

Göran Hådén

Maria Algotsson

Miljöpartiet Västernorrlands toppkandidater till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons