Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erfaren konsertcellist blir förebild för Västernorrlands barn: "I Venezuela vet alla vad El Sistema är"

De barn som lär sig spela orkesterinstrument via El Sistema får ofta möta förebilder.
Just nu är Nordiska Kammarorkesterns cellosolist Claes Gunnarsson en viktig sådan. Han spelar både med och för barnen i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Annons

Claes Gunnarsson blev själv antagen vid musikhögskolan i Göteborg som 16-åring och är nu solocellist i Göteborgs Symfoniorkester. Han har varit Artist in Residence i P2 och vunnit internationella utmärkelser.

Claes Gunnarsson och Nordiska Kammarorkestern spelar Tjajkovski vid en repetition, och El Sistema-barn i Sundsvall spelar med.

El Sistema-rörelsen startade i Venezuela och kom till Göteborg via sin mest välkända produkt, dirigenten Gustavo Dudamel (som dirigerade Wienfilharmonikernas senaste nyårskonsert). Göteborgs Symfoniker samarbetar också med El Sistema-barn, och Claes Gunnarsson har besökt rörelsens hjärta i Caracas. Där vet alla, barn och vuxna, vad El Sistema är.

– Där är grunden annorlunda än här. Där är målet att musiken ska hålla barnen borta från gatan, och det är väldigt starkt att se hur stort det är för barnen, säger han.

En gång gick han och en guide på stan då en liten pojke kom fram och tiggde. Guiden pratade med pojken och gav honom ett papper.

– Pojken tittade på papperet som om det var en diamant. Det var guidens telefonnummer; han såg på pojken att hans läppar skulle passa för trumpetspel och han skulle ordna det om pojken ville. Det gjorde helt och hållet den lille killens dag, säger Claes Gunnarsson.

Enligt El Sistema ska barnen möta förebilder, både professionella musiker och äldre barn som kommit längre än de själva. Här spelar de med Nordiska Kammarorkestern.

Men också i Sverige ger instrumentalspel barn personlig utveckling, koncentration, mognad, gemenskap och något att gå upp i som är större än de själva. I Sundsvall och Örnsköldsvik lär sig barn spela enligt El Sistemas metod, och de får nu möta och spela med Claes Gunnarsson och Nordiska Kammarorkestern i en repetition. I Örnsköldsvik agerar barnen också förband till orkestern, och de har skrivit musik som ska uruppföras i konserten.

Konserten med Nordiska Kammarorkestern och Claes Gunnarsson ges i Sundsvall den 16, i Örnsköldsvik den 17 och i Umeå den 18 mars. Musiken är av Pjotr Tjajkovski och Arthur Honegger, samt en svit ur Daniel Nelsons "Lille Prinsen", uruppförd av Nordiska Kammarorkestern och Norrdans.

Läs mer om El Sistema: Nu ska Sundsvallsbarn få lära sig spela enligt El Sistema

Läs mer om Nordiska Kammarorkestern: Hemmaflöjtist med guldläge

Mer läsning

Annons