Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gregor Flakierski: "Vi riskerar skapa ett samhälle som allvarligt begränsar frihet och demokrati"

"Fyra personer dödades, och de hade inte ens hunnit kallna förrän hyenorna tjöt i flock och krävde hårdare tag, fler poliser, längre straff, förbud och kriminalisering."
Gregor Flakierski varnar för ett samhälle som kantrar.

Annons

Jag växte upp i ett kommunistiskt Polen. Staten där hade full kontroll över sina gränser. Alla som skulle komma in i landet, och de var inte särskilt många, kontrollerades mycket noga.

De som skulle resa ut ur landet, och de var ännu färre, kontrollerades om möjligt ännu noggrannare. Myndigheterna visste exakt vilka som kom in och ut.

Inre gränskontroll – en patetisk eufemism, ett vidrigt språkligt missfoster som innebär att polisen har rätt att i tid och otid kolla medborgarnas identitetshandlingar, särskilt medborgare med suspekt svartmuskigt utseende – förekom i mitt forna fosterland dagligen och stundligen.

Det var bara att gilla läget, och den som ogillade riskerade att få ett rejält kok stryk, hamna i något register – och det fanns det många av – för att sedan bli trakasserad på jobbet eller i skolan.

Straffen oavsett brott var drakoniska, och fängelser minsann inga semesterhem.

Det kan också påpekas att Polen knappast var framstående när det gällde kontroll, grannar i både väst och öst hade drivit dylika åtgärder betydligt längre.

Resultaten av denna repressiva politik var synnerligen imponerande. Inte en tillstymmelse till terrorism, förekomsten av narkotika var försumbar, brottsligheten hölls i schack.

På den tiden det begav sig kallades det för "avskyvärd diktatur" och fördömdes av hela den fria världen. Idag kallas det "att ta ansvar".

Ett vidrigt terrorbrott har begåtts i Stockholm. Fyra personer dödades, och de hade inte ens hunnit kallna förrän hyenorna tjöt i flock och krävde hårdare tag, fler poliser, längre straff, förbud och kriminalisering.

Sverigedemokraternas vurm för diktatur light-fasoner är av gammalt datum. De går numera armkrok med moderaterna, och de övertrumfar varandra i osmakliga uttalanden och krav på tuffare tag. Tyvärr hänger de andra med. Nu också socialdemokraterna.

Inskränkningar i fri- och rättigheterna kommer inte att stoppa terrorismen. Däremot riskerar vi att skapa ett samhälle som allvarligt begränsar frihet och demokrati.

Back in the USSR?

Gregor Flakierski

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Litteratur: Om klassresor och kvinnlig vänskap – här är Maria Hambergs nya bok

Opinion: Möt vår nya krönikör – Malena Ernman

Konst: Med främlingens blick - fotograf från Bollstabruk ställer ut i Frankrike

Krönika: Skyll inte på landsbygden - Stockholm har sysslat med bypolitik sedan ordet uppfanns

Musik: Vackert och varmt om helgonet och mannen St Olav

Landsbygdsutveckling: Landsbygden är ett demokratiskt haveri

Mer läsning

Annons