Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pärla om innehållslösa liv

/

Sekwa är ett litet förlag baserat i Helsingborg som specialiserat sig på nyutkommen franskspråkig litteratur, företrädesvis av kvinnor. En nisch så liten att den är försumbar för de stora förlagen, men därmed inte sagt att litteraturen är det.

Annons

Den nyligen utgivna Vända blad av Julie Jézéquel ger en väldigt träffsäker bild av ett allmänmänskligt dilemma av idag.

Romanens huvudperson, Clara Tallane, är en före detta manusförfattare på teve. Hon var både efterfrågad och välavlönad så länge fransk television höll sig till 90 minuters filmer. Men när allt fler kanaler övergick till det amerikanska konceptet med såpaserier, avsnitt på avsnitt i en oändlig rad på exakt femtiotvå minuter för att hinna med reklamen, fick hon skrivkramp. Slutgiltigt avpolletterad blev hon efter att ha vält skrivbordet i knät på en producent som ville ha sista ordet om hur ett avsnitt skulle sluta. När romanen börjar har hon just fått sin första kund som spökskrivare.

Författaren har själv arbetat både som manusförfattare och såpaskådis – hon känner miljön. Och därmed ytligheten och de grunda kontakterna, inte bara i manusen utan även backstage. Skickligt kontrasterar hon banaliteten genom att skapa fullvärdiga romanfigurer.

Clara Tallands uppdrag visar sig vara oväntat svårt. Bertrand Rossier som vill få sin historia berättad, en framgångsrik och förmögen industriman, är nämligen mycket förtegen om allt personligt i det liv han lever. Han ger henne basfakta som när han är född, vad hans barn heter, vad företaget tillverkar. Men när Clara frågar honom om vad han tycker om att göra får hon inga svar. Inte heller vill han berätta något från sin barndom annat än vilka år han gick i vilken skola. Så småningom visar det sig att han vill att hon ska skriva honom ett nytt liv, ett som är roligare än det han har.

Clara skriver honom ett teve-såpa-liv som han verkar nöjd med. Hon ger honom sexuella erövringar från tonåren och framåt, hon skapar honom en älskarinna. Men i takt med att hon diktar den banala historien blir hon mer och mer intresserad av vem den verklige Bertrand Rossier är. På samma sätt som teve-såpor är innehållslösa på grund av frånvaron av djup mänsklighet är Rossiers liv tomt på sociala relationer. Han lever ett välbärgat liv men har ingen att tala med.

Genom att använda den klichévärld som hela tiden vräks över människorna får författaren fram djup tragik i romanens undertext. Historien griper tag i läsaren och fortsätter verka länge efter att läsningen avslutats. För hur många är det inte som känner sig osynliga och obetydliga idag när allt handlar om att synas och att ha upplevelser? Många kämpar med krampaktig aktivitet för att hinna med både familj, jobb, karriär och motion. Andra sjunker ner i tevesofforna med chips och godis för att gömma sig i drömmarna.

Vända blad är en liten pärla bland sommarens böcker. Lättläst, tänkvärd och väl värd att rekommenderas.

Maria Hamberg

Vända blad

Julie Jézéquel

Översättning från franskan: Ragna Essen

Roman

Sekwa förlag

Mer läsning

Annons