Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micke Nordstrand: Charlotte Gustavssons avsked visar Modo Hockeys stora brist

/

Att Charlotte Gustavsson lämnar Modo Hockey innebär att klubben än en gång måste ge sig ut på jakt efter en nyckelperson i föreningen, det är inte bra.

Annons

Hon kom in som en virvelvind i en mansdominerad värld, styrde upp Modos ekonomiska situation och förbättrade Fjällräven Center. Resan har inte varit rak, men det ska den väl inte vara heller. Charlotte Gustavsson som tvingats kämpa mot både sjukdom och ekonomi lyckades till slut ta sig igenom två tuffa strider. Hon har inte cancer i kroppen längre, och Modo har två raka säsonger bakom sig med plus på sista raden.

Modo Hockey lyckades dessutom utöka samarbetet och förbättra avtalet med Örnsköldsviks kommun, vilket gör att klubben nu står på en mycket mer stabil ekonomisk grund än vad man gjorde när Charlotte Gustavsson tillträdde föreningen. Visserligen hade arbetet med det nya avtalet påbörjats redan innan Gustavsson tillträdde, men det är nu klubben skördar frukterna genom det förbättrade kommunavtalet.

LÄS MER: Därför lämnar Charlotte Gustavsson Modo

Charlotte Gustavsson har varit verksam som vd i Modo Hockey sedan december 2013, det var då hon ersatte Anders Trollsås och blev Modos första kvinnliga vd någonsin. Hon kom in och var möjligen lite för naiv i inledningen av sitt jobb. Det höll på att kosta Modo Hockey ett SHL-kontrakt. Till slut insåg Charlotte Gustavsson allvaret. Hon förstod hur viktigt det är att den sportsliga delen är i fokus, alltså att en klubb byggs så att den sportsliga delen pengarna prioriteras ekonomiskt. När Per Svartvadet fick ekonomiska muskler blixtvärvade Marcel Hossa, Juha-Pekka Haataja och Radek Smolenak när pengar frigjordes förra säsongen. Det bidrog till att Modo Hockey räddade SHL-kontraktet.

LÄS MER: Så jobbar styrelsen för att hitta en ersättare: "Det är det viktigaste"

Inför den här säsongen tillsatte också Gustavsson ytterligare fem miljoner kronor till Per Svartvadets sportsliga budget, och Modo Hockey såg inför säsongen ut att ha ett på papperet intressant lag. Nu blev det inte riktigt lika bra som klubben hoppats på, och det har enligt mig till stor del att göra med bristen på kontinuitet. Modo måste våga tro på sina tränare och spelare över tid för att ge en stabilitet i klubben.

Att Charlotte Gustavsson nu lämnar Modo Hockey efter den här säsongen betyder att en ny pusselbit måste läggas i en förening som behöver lugn och ro. Det behövs en stabil grund att stå på och kontinuitet i all led. Det här gäller också på vd-positionen som nu Charlotte Gustavsson lämnar. Det här är precis vad Modo Hockey inte behöver i det här läget. Charlotte Gustavsson ville skörda framgångarna av hennes slit under de här åren, nu lämnar hon istället beskedet att hon lämnar Modo Hockey när laget är näst sist i SHL och ser ut att få tvingas kvala sig kvar i ligan. Bristen på kontinuitet är och har varit Modo Hockeys stora problem de senaste åren.

SE MER: Charlotte Gustavssons löfte inför säsongen

Mer läsning

Annons