Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraskap nästa hållplats

För tolv veckor sedan fick de beskedet, de ska bli föräldrar. Barnet är väntat den fjärde maj och Andreas Domeij, 25 år och Sara Persson, 20 år, är förväntansfulla och lyckliga.
– Det är spännande, skrämmande och helt underbart, säger Sara Persson.

Annons

Andreas Domeij och Sara Persson är förlovade. De bor ihop i en lägenhet i Själevad om några månader blir de föräldrar. För drygt tre månader sedan fick de beskedet genom ett graviditetstest. Men för Andreas var det inte oväntat.
Jag var övertygad om att Sara var gravid, men hon trodde inte det, säger han. Hon sa att hon kände sin kropp, det gjorde hon tydligen inte.

ALLT SNURRADE
Båda blev glada över beskedet att de skulle ha barn men håller med varandra om att känslan var obeskrivlig.
Det var helt otroligt, man ville båda skratta och gråta, säger Sara.
De höll graviditeten hemlig ett bra tag. Den första tiden är extra riskabel för barnet och de ville vänta med att berätta det för andra.
För inte så länge sedan fick deras föräldrar reda på det och reaktionerna varierade. För Saras mamma var det extra speciellt eftersom hon fick höra det på sin 40-årsdag.
Hon var ganska stressad och började gråta. När chocken släppt så var hon jätteglad. Pappa däremot skrattade över beskedet och sa att han känt det på sig, säger Sara.
Från Andreas föräldrar var reaktionerna också positiva. Hans pappa höll på att sätta upp taklister.
Han sågade snett när han fick reda på det och var tvungen att ta en paus, säger Andreas. Min mamma tyckte att hon var lite för ung för att bli farmor men hon var ändå glad.
Han kallas Plutten
Andreas och Sara pratar om barnet som en pojke, fast än vet de inte vad det blir för kön.
Vi började prata om honom som en pojke, sedan fick han vara det. Det spelar absolut ingen roll vad det blir, men nu kallar vi honom för Plutten, säger Sara.
Annars så har de båda inte tänkt så mycket på vad barnet ska heta.
Det är jättesvårt. Vi har tittat på några namn men jag tror att när Plutten väl kommer så vet vi vad han heter, säger Sara.
Att kräkas på morgnarna och ständigt må illa förknippar man ofta med graviditet. Så hade Sara det i början men nu känner hon sig pigg.
Fast nu har jag blivit lite förvirrad. Jag glömmer att stänga av plattorna, låsa dörren och jag har råkat stoppa in mobiltelefonen i kylskåpet, säger Sara.

EN MÄNNISKA I MAGEN
Det kan vara svårt att förstå matt det faktisk kan bo en liten människa i magen. För några veckor sedan blev det verkligt för Andreas.
Jag vaknade upp på morgonen och la handen på Saras mage. Plötsligt rörde den på sig så kraftigt att jag hoppade till. Det var otroligt att känna att det verkligen fanns någon där, säger han.
På ultraljudsundersökningen fick de reda på att allt stod rätt till med deras barn. Två armar, två ben, tio fingrar och tio tår.
Man oroar sig innan att det ska vara något fel. Skönt att få se bilderna, säger Sara.
När de tänker tillbaka ett år, kunde de då aldrig tro att de skulle bli föräldrar så snart.
Jag tyckte att jag själv var barn då och tänkte att skulle jag överhuvudtaget skulle ha barn skulle det dröja, säger Sara.

VÄNSKAPEN KOM FÖRST
När de mötte uppstod en djup vänskap som övergick i en kärleksrelation. Allt har gått ganska snabbt för de båda. Att bli sambos, förlovade och nu föräldrar.
Det är det här vi vill göra, säger Andreas. Allt annat känns oviktigt.
Den fjärde maj är barnet väntat och Sara är inte ännu nervös inför förlossningen.
Jag längtar nästan lite. man väntar så länge så det blir nästan en höjdpunkt. Det gör nog fruktansvärt ont men jag är inte rädd för fysisk smärta. Det blir nog värre för Andreas som inte kommer att kunna göra något åt det, säger Sara.
Hur det än blir så kommer de snart att bli mamma och pappa. Bröllop finns med i planeringen men barnet kommer i första hand.
Vi ska bygga bilbanor ihop. Det är mycket saker som man känner att man ska göra, säger Andreas. Man har ett uppdrag för hela livet. PERNILLA LUNDQVIST

UNG

Mer läsning

Annons