Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Häng med hem till TV-talangen Emanuel Bagge: "Jag delar en etta med min bror"

Med bultande hjärta intog han scenen och levererade en svår Whitney Houston-låt som tog honom vidare till semifinalen i tv-produktionen Talang 2017.
– Mitt mål är att vinna hela Talang, säger Emanuel Bagge, 28 år, från Nordingrå i Höga Kusten.

Annons

TV: Häng med hem till talangen Emanuel Bagge som bor på 35 kvadratmeter med sin bror.

Emanuel delar lägenhet med sin bror Andreas. Det är en ljus etta på 35 kvadratmeter med stora fönster i söderläge i Traneberg, Stockholm. Bostadsbristen i 08-området är brutal i jämförelse med Bollstabruk utanför Kramfors.

– Ja, där fick jag en lägenhet inom en vecka, berättar Emanuel som bytte skog mot asfalt under hösten 2016.

Efter några år som trevande artist, danslärare och studier inom musikal och musik tog han mod till sig, packade sin gitarr och skateboard och drog ner till storstan. Han fick jobb direkt som coach hos tidigare Sundsvallsbon Susanne Bertlin på hennes artistskola Bertlin Agency.

– Susanne har betytt otroligt mycket för mig, hon har lärt mig massor och hon tror på mig och peppar mig när jag tvekar, säger Emanuel.

Susanne Bertlin och Emanuel Bagge arbetar tillsammans i Susannes företag

– Det tog emot, egentligen ville jag inte bo i Stockholm. Nu när jag väl är här är det så himla skönt. Jag gillar friheten och jag kan vara mig själv och nu kan jag sätta full fokus på min musik. Höga Kusten kommer alltid att vara hemma för mig men just nu är det Stockholm som gäller, säger Emanuel eftertänksamt.

Han arbetar oftast kvällar och helger men ser det som ett plus eftersom lägenheten är liten och bröderna då går om varandra.

Jurymedlemmen Alexander Bard förklarade i TV att oftast när någon väljer att sjunga en Whitney Houston-låt är det dömt att misslyckas. Därför lutade han sig tillbaka och himlade missnöjt med ögonen innan Emanuel ens hann ta en ton.

– Jag vågade inte titta åt Alexanders håll innan jag började sjunga och hade jag mött den blicken hade jag dött, säger Emanuel och blir alldeles sprallig när han tänker tillbaka.

Har du sett det här uppträdandet många gånger?

– Hm, ja det ska vi inte prata om. Jag har gått in i varje detalj, säger Emanuel och fokuserar på att hitta sekvensen när Bards tvivlande och ogillande minspel förändras och det slutar med att han står upp och applåderar och överöser talangen med fantastiska lovord.

– Din musikalitet är exquisite, ropar Bard.

– Att få höra de här orden av Alexander, det gör mig alldeles varm, säger Emanuel och berättar att han siktar framåt nu – mot semifinal och givetvis finalen.

– Jag kan avslöja att det blir en Elton John-låt och jag måste vara förberedd för ytterligare ett framträdanden ifall jag går vidare. Då är det bara sex dagar kvar då till den stora finalen, säger han.

I Traneberg  i en etta på cirka 35 kvadratmeter samsas bröderna från Höga kusten.

Det stora rummet används som både vardagsrum och sovrum för de båda bröderna. Andreas sover i sängen och Emanuel i den mjuka divansoffan. Varje kväll plockas lakan och täcke fram och bäddas ut till en säng.

– Jag har blivit så van att sova här så när brorsan inte sover hemma lägger jag mig ändå på soffan, säger han.

Det står en luftfuktare i fönstret. Välplacerad vid huvudkudden. Den sätter Emanuel igång innan han somnar om det ska sjungas dagen efter. Nu inför dirketsändningen går den varje natt.

– Det är bra för min röst, eftersom stämbanden ofta blir torra när man sover, säger han.

Bröderna från Höga kusten har kommit närmare varandra än någonsin. Deras gemensamma intresse är musiken som de har från sin mamma Lena Bagge Lindström. Hon arbetar som kyrkomusiker och leder bland annat fem körer i Höga Kustenområdet.

– Det är en ynnest att vi får ha det här tillsammans, vi har så kul, säger Emanuel och spelar upp några låtar som de gjort tillsammans. Youtube-kanalen fylls hela tiden på med nytt material och Emanuel känner sig mer harmonisk i storstadens brus.

– Jag söker lägenhet och skulle kunna tänka mig att bo kollektivt, men den här boendelösningen håller över sommaren.

Andreas valde hockeyn före musiken och flyttade till Stockholm för att få nya utmaningar. Han är Kapten i division två-laget Göta Traneberg och tränar stenhårt.

– Jag spelade hockey också när jag var yngre, men det var mest för att det var roligt, säger Emanuel.

Köket är litet men allt får plats och här står den obligatoriska gasspisen. Bröderna har efter många misslyckanden insett hur ugnen fungerar. Han tipsar om låg värme och lång tid - det räddar det mesta.

För 13 år sedan upptäcktes Emanuels typ-ett diabetes. Det har varit perioder där det varit svårt att få ordning på balansen i kroppen och vid flytten söderut försämrades värdarna, men nu är det stabilt. Tack vare de rutiner som bröderna byggt upp har värdena stabiliserats. De har helt uteslutit socker ur kosten.

För 13 år sedan fick Emanuel typ-ett diabetes. Det krävs rutiner och nyttig mat för att hålla den i schack, berättar Emanuel.

– Socker är verkligen en drog, det känner man när man tagit bort det helt. Jag låter inte min diabetes styra mig, jag styr över den. Det är inget jag är ledsen över, det är bara något jag får leva med, säger han.

På den soliga balkongen i söderläge kan de förbipasserande bli bjuden på gratiskonserter. I höstas köptes ett nytt trägolv dit och i dagarna har bord och stolar kommit på plats. Solen värmer och på gatan nedanför är det bara ett par bilar som kör förbi.

– Jag trivs här i Traneberg. Tunnelbanan är 50 meter åt det hållet och det tar tio till tolv minuter in till stan.

Sedan han började jobba med Susanne Bertlin kör Emanuel omkring i firmabil och säger kaxigt, att han sätter 9 av 10 fickparkeringar på första försöket.

– Så fort jag får feeling så åker gitarren fram. Än så länge har grannarna inte hört av sig, förhoppningsvis för att det låter bra, säger han och skrattar hjärtligt.

Emanuel vill beröra människor med sin musik.

– Det är mitt mål, säger Emanuel och tittar ut över Traneberg.

Här hittar du till Emanuels Youtube-kanal och Instagram: @emanuelbagge

Läs även:

Idol-Oskar älskar sitt hem på Alnö: "Jag har hela övervåningen för mig själv"

Bostadspuls firar ett år – här är de mest tittade tv-klippen från våra hemma hos-reportage

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

För Plus-kunder:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

Artagan från Sundsvall utsedd till årets mäklare – igen: "Jag älskar mitt jobb"

Bildextra:

Utsikten hos Emanuel Bagge från ettan i Traneberg.

Bild från Emanuel Bagges Instagramkonto @emanuelbagge

Hemma hos Emanuel Bagge som gärna tar sin longboard när han drar iväg på stan.

Storkok och nyttiga smoothies är det som tillagas i köket. Gasspisen ställer till problem vid långpannkakor men bröderna har överlistat den och får till dem relativt bra.

Det är vanligt att lägenheterna har minst två lås på ytterdörren.

Nyttigt är viktigt för Emanuel som har sin diabetes att tänka på.

Försommaren är här och solen är varm på balkongen. Här brukar Emanuel och hans bror bjuda de förbipasserande på gratiskonsert.

Smoothie med det nyttiga som finns hemma. Idag blev det frysta hallon,havregryn, banan, ett ägg och mjök. Bröderna har helt slutat med socker.

Här sover brorsan Andreas. De flesta möblerna är funktionella och inköpta på Ikea. Konsten på väggarna är LP-skivor som de verkligen gillar.

Luftfuktaren hjälper sångrösten att hålla längre.

Här i matsalsdelen av köket tillbringas bara tid när gäster är inbjudna vilket inte är speciellt ofta.

Framtiden ser ljusare ut för Emanuel Bagge.

Musik är bröderna Bagges gemensamma intresse.

Emanuel Bagge bor i Traneberg med sin bror.

I lägenheten är det inte så många ägodelar som är Emanuels, men med en gitarr, en dator,  en långboard och  en luftfuktare kommer man långt.

Bröderna Bagge från Höga Kusten. Närmast med svarta solbrillor är Emanuel för några år sedan.

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!