Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåmesarna laddar för utflygning

/

UPPDATERING 2011-07-16
Tyvärr har två blåmesungar dött. De andra verkar ha flugit ut från holken. Just nu håller vi på att gå igenom videomaterial för att försöka se vad som hänt.
Kameran är inte avstängd av censurskäl utan av andra tekniska orsaker. Vi lovar att återkomma när vi vet lite mer vad som har hänt!

Annons

2011-07-15
I går skrev vi att blåmesarna såg startklara ut - i dag har två lämnat holken och prövat sina vingar för första gången.

2011-07-14
En utflygning närmar sig allt mer i blåmesholken. I dag har flera blåmesungar setts hänga vid öppningen, nyfiket spanande ut mot friheten. Fortfarande är det fem ungar kvar i boet, men en utflyttning är mycket nära nu.

2011-07-09
Blåmesungarna växer så det knakar och en av dem har redan lämnat holken. Klicka här för att se det sista av blåmesarna innan de flyttar ut.

2011-07-07

Det är full fart i holken igen efter ett par dagar med tekniskt strul. Samtliga sex blåmesungar ser ut att vara pigga och krya - och mycket hungriga.

2011-06-20

Idag upptäckte vi att det lagts nya ägg i holken. Sex stycken har det hunnit bli. Vi får hoppas att ungarna klarar sig bättre den här gången.

2011-06-02:

Tyvärr klarade sig inte blåmesungarna i holken. Totalt föddes sju ungar den 22 maj. De sista två dog den 2 juni och videon har nu stängts av.

- Den mest logiska förklaringen är att de inte fått tillräckligt mycket mat eller att de fått fel sorts mat. Det har varit en kall period i maj. Blåmesarna matar mycket med insekter och proteinrik föda. Är det lite sådan föda är det svårt för dem. Men det är svårt att spekulera i vad det beror på, säger Thomas Birkö, ordförande i Ångermanlands ornitologiska förening.

Det är möjligt att samma blåmespar - eller andra fåglar - lägger nya ägg när holken rensats ur.

- Vi får hoppas på att de tittar in igen, säger Thomas Birkö.

2011-05-01: Videklipp när blåmeshonan ruvar, i botten av artikeln.

Kameran i fågelholken är beroende av dagsljus för att det ska bli bild men den kan komma att modifieras så de blir någon form av bild i mörker. Ett par blåmesar har redan visat intresse för boplatsen. 

Enligt Thomas Birkö, ordförande i Ångermanlands ornitologiska förening, börjar inte blåmesen bygga bo förrän i början av maj, men kan redan nu leta boplats för att sedan bevaka den i några månader innan det är dags att börja leta möbler, eller rättare sagt mossa, till den nya bostaden.
– De kan använda holken som övernattningslägenhet tills det är dags att bygga bo, förklarar Thomas Birkö.
Men han vill varna blåmesparet för att någon talgoxe säkert tittar in och framåt början av maj kommer den verklige bostadstjuven, flugsnapparen.
– Flugsnapparen är så pass fräck att den kan överta holken och bygga sitt bo ovanpå blåmesens.

2011-03-08

Idag på morgonen var första gången det kom en pippi på besök, eller rättare sagt två. Mina kunskaper om fåglar är inte speciellt stora men den var blå på flinten vilket torde betyda att det var blåmesar. Här under kan du se ett klipp från i morse.

2011-03-10

Samma två blåmesar härjar på i holken, det verkar vara mest aktivitet på förmiddagen. De verkar inte riktigt nöjd med inredningen, ett fasligt hackande på holkens insida emellanåt!

2011-03-15

Ökade upplösningen på videofeeden samt satte upp en liten affisch. Vi får väl se vad dom gillar den...

2011-03-20

Har försökt att få till det så att man kan kolla in livevideon i mobilen men det trasslar lite. Men det kommer att lösas. Tog även bort affischen och la in lite solrosfrön. Nu ska jag försöka låta själva holken vara.

2011-03-28

Nu har också vår koncernkollega ST.nu satt upp en holk med kamera, titta in där också!

2011-04-12

Nu börjar det hända grejer! Blåmesarna samlar mossa till boet och röjer runt rätt friskt inne i holken. Ser minst sagt galen ut när den knuffar runt mossan och hackar på holken.

2011-04-29

Ikväll var det dags för blåmeshonan att lägga sina ägg! Hon kämpade på medan hanen kom och levererade käk i holköppning.

Annons

Mer läsning

Annons