Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zuma vänder Sydafrikas hiv-politik

Annons

Alla hiv-smittade småbarn i Sydafrika kommer att få behandling, sade president Jacob Zuma på tisdagen då han på den internationella aids-dagen meddelade hur landets aids-vård för mödrar och barn ska byggas ut.

Zuma uppmanade alla i Sydafrika att låta hiv-testa sig så att de får veta om de bär på det farliga viruset eller inte. Han förklarade att han själv har testat sig flera gånger och snart ämnar göra det igen.

Hiv-testerna är frivilliga och konfidentiella. Vi vet att det inte är lätt. Beslutet är svår att fatta, sade han i ett direktsänt tv-tal. Jag uppmanar er att börja planera för era egna tester.

Zumas öppna hållning till hiv- och aids-epidemin är en markant brytning med de styrandes tidigare politik i Sydafrika. Förre presidenten Thabo Mbeki ifrågasatte om det alls fanns någon koppling mellan hiv-viruset och den dödliga immunbristsjukdomen aids. Den politiken innebar också att miljoner smittade sydafrikaner blev utan vård.