Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatan har aldrig varit mer dominant

Annons

Och så var de åtta, guldbollarna.

Har Zlatan Ibrahimovic någonsin varit så dominant?

Är det krönet han står på?

Eller kan han klättra lite till och toppa 2013?

Spelare, tränare, supportrar och journalister utanför Sverige talar för första gången om Zlatan Ibrahimovic som världens bäste just nu och en värdig vinnare av den internationella guldbollen (Ballon d'Or) när den delas ut i Zürich i början av januari nästa år.

Dit är han nominerad.

Först hade han årsprenumeration av den svenska Guldbollen att hämta vid kvällens gala i Globen i Stockholm.

Ett stort tack till laget, tränaren, hela staben och ledarna hemma i Paris och familjen den här gången. Helena brukar klaga på att jag inte tackar familjen... ett stort tack.

Ibrahimovic hade knappt hämtat sin sjunde boll så här dags i fjol när han omgående lade en solid grund till nästa. Ingen glömmer väl invigningen av Friends Arena. Roy Hodgsons England på besök. 49 967 på läktarna. Och så det här från Ibrahimovic:

+ Första målet på nya nationalarenan.

+ Första hattricket.

+ Första gången någon gör fyra mål på England.

Men mest av allt bländade finishen, cykelsparken i slutminuterna. Balans, teknik, styrka, vighet, sinnesnärvaro, instinkt. Allt i ett.

Målet prisades också på Fotbollsgalan som det vackraste. Då hade Ibrahimovic dessutom redan fått en kristallboll som årets anfallare.

Jag har spelat fotboll länge, men Zlatans fjärde mål är troligen det vackraste målet jag har sett "live". Jag kan inte ge mer beröm än så, sade Liverpools mittfältselegant Steven Gerrard som spelade sin 100:e landskamp samma kväll på Friends.

Mer skulle komma. Betydligt mer.

Klacksparken mot Bastia i franska ligan. De fyra målen mot Anderlecht i Champions League, de avgörande målen mot Färöarna, Kazakstan och Österrike i VM-kvalet... Ibrahimovic gick och vann den franska skytteligan på 30 mål (den förste att göra så många på över 20 år), Paris SG vann ligan och just nu pågår den allvarligt menade utmaningen att försöka vinna Champions League.

Det kan tyckas trist att utdelningen av guldbollen förlorat de tidigare kittlande spekulationerna om vem som står på tur. Fotbollsgalans höjdpunkt för herrfotbollen har de facto förvandlats till en privat föreställning där en uppklädd landslagskapten fyller på sitt prisskåp.

Något huvudpersonen knappast kan lastas för.

Stunden när Aftonbladets krönikör Simon Bank läser upp juryns motivering är det svenska fotbollskollektivets enda tillfälle att hylla den störste fotbollsspelare Sverige haft.

Zlatan njöt av stunden.

Det finns kanske en del som är trötta på att jag kommer upp och hämtar priset, men jag har en del kvar att ta hem, så vi ses nästa år. Stort tack.

Mer läsning

Annons