Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatan: Damfotbollen har min respekt

Annons

Zlatan Ibrahimovic kommenterar nu de senaste dagarnas uppmärksammade uttalanden av honom om damfotboll. Han skriver i sin app att han inte ser ner på damfotbollen.

Under rubriken "Ett förtydligande" lämnar Ibrahimovic följande inlägg på sin app:

"De senaste dagarna har det förts diskussioner om min intervju i Expressen. Jag vill gärna förtydliga att min kritik var och är riktad mot media och hur saker och ting vinklas. Damfotbollen har min fulla respekt och de har levererat fantastiska resultat. Jag har inte på något sätt snackat skit om damlandslaget. Om någon påstår något, vänligen läs intervjun i sin helhet. Jag tycker däremot att Anders Svensson har blivit orättvist behandlad i media och det är det mitt uttalande bygger på."

I Expressens intervju på juldagen sade Ibrahimovic vad han tyckte om kritiken som kom när Svenska fotbollförbundet belönade landslagskollegan Anders Svensson med en bil, sedan han slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper, samtidigt som Therese Sjögran, med betydligt fler landskamper i damlandslaget, blev utan.

De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sade Ibrahimovic, som tyckte att jämförelserna mellan herrfotboll och damfotboll var löjliga. När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare.

Nu säger han att den förstnämnda kommentaren inte var allvarligt menad.

"Cykeln var ett skämt, om än dåligt, mellan mig och journalisten och jag utgick ifrån att han förstod att det var ett skämt. I tryck blev det inte riktigt lika kul. Det var inte min mening att trampa någon på tårna", skriver Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovics uttalanden på juldagen fick skarp kritik, både från spelare och fotbollskommentatorer.

Det är inte okej att en lagkapten för herrlandslaget raljerar över damlandslaget, sade Johan Lindvall, varumärkeschef på Svenska fotbollförbundets huvudsponsor Svenska Spel, till TT på annandagen.

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage, med två OS-guld och ett VM-silver på meritlistan, reagerade också.

Det är tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, sade Sundhage.

Sent på annandagen kommenterade Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson på förbundets hemsida.

"Jag kommenterar eller recenserar aldrig vad enskilda spelare säger eller tycker i medier. Alla är fria att uttrycka vad de vill. Jag och övriga medlemmar i Svenska fotbollförbundets styrelse berättar gärna om våra egna åsikter i olika frågor. Men som ordförande kommenterar eller recenserar jag inte enskilda spelares uppfattningar i medier. Vi gör inte skillnad på lagkaptener eller förbundskaptener, herrspelare eller damspelare.".

Första punkten i SvFF:s värdegrund lyder: "Vi vill varandras framgång". Dessutom ska förbundet gynna "arbetet för jämställdhet och mångfald", enligt värdegrunden.

I en intervju med Nilsson på fredagen ställde TT frågan: Kan en lagkapten uttrycka sig på ett sätt som strider mot er värdegrund?

Vår värdegrund är ett viktigt rättesnöre för oss, men det betyder inte att alla kommer att tycka likadant i alla sakfrågor. Man har möjlighet att uttrycka sina tankar om fotbollen, och andra frågor, sade Nilsson.

Mer läsning

Annons