Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zlatan årets manliga idrottare

Annons

Årets manlige idrottare på Idrottsgalan i Globen blev Zlatan Ibrahimovic. Zlatan vann under 2009 italienska ligan med Inter, skytteligan innan han gick över till Barcelona där han gjort stor succé.

Till årets kvinnliga idrottare utsågs skidskytten Helena Jonsson.

Jag vet att Helena är jätteledsen att hon inte kan vara här. Jag skulle dock inte vilja påstå att vi i ledarstaben uppmuntrat henne att komma hit. Skämt åsido, hon är jättestolt, sade förbundskaptenen Staffan Eklund som hämtade priset åt Helena Jonsson.

Alla gästerna i Globen reste sig upp och hyllade hockeydomaren Wolmer Edqvist som fick Sportspegelns pris. Edqvist räddade livet på Örebros Niklas Lihagen när han drabbades av hjärtstillestånd i samband med en match mot Bofors.

För många människor är matcher på liv och död. Den här gången blev det bokstavligt talat så. Det här var en match jag aldrig kommer att glömma. Det Peter Karlsson och jag utförde på isen, det gjorde vi för Niklas bästa, sade Edqvist i sitt tacktal.

Jonas Jerebko blev galans förste pristagare när han fick ta emot priset för årets nykomling. Jerebko blev förste svenska spelaren i amerikanska basketligan NBA när han draftades och skrev på för Detroit Pistons.

Årets prestation gjorde simmerskan Sarah Sjöström, som satte världsrekord och tog guld vid sim-VM i Rom.

I kategorin årets lag gick priset till golfspelarna Robert Karlsson och Henrik Stenson. De båda fick priset för sin seger i inofficiella par-VM i golf, Sveriges första titel i tävlingen sedan 1991.

Det är alltid en stor ära att få representera Sverige, särskilt som lag i en individuell sport som golf, sade Henrik Stenson i tacktalet.

Till årets ledare/tränare utsågs skidskyttets förbundskapten Staffan Eklund.

I kategorin årets idrottare med funktionshinder vann simmaren Anders Olsson.