Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zeunerts brygger öl i England

England är ölets hemland. Ölkulturen är utbredd och kunskapen stor. Det avskräcker inte bryggeriet Zeunerts i Sollefteå att åka över brygga sitt eget öl mitt i lejonets kula.

– Vi har ett bra öl, säger Zeunerts bryggmästare Roger Östh.

Kopparbergs, den bryggerikoncern i vilken Zeunerts ingår, ska vara med i en stor festival som anordnas av en av de större pubkedjorna i England, JD Weatherspoon. Till den brukar bryggerier från hela världen bjudas in och år är Sverige, representerat av Kopparbergs, med för första gången. Kopparbergs i sin tur har valt att satsa på Zeunerts. Om England kan öl i allmänhet som måste man säga att de kan Ale i synnerhet och det är just med Zeunerts Ale som Sollefteåbryggeriet ska visa upp sig.

Ölen måste bryggas på plats. Roger Östh åker över den 20 februari och jobbar fyra dagar med att sätta en brygd. Den ska sedan lagras i en månad innan det den 23 mars är dags för den stora och medialt uppmärksammade festivalen i London. I tre veckor säljs och marknadsförs sedan ölen från festivalen på närmare 800 pubar i England.

– Det går inte att göra exakt samma öl som hemma. Det beror lite grand på vilken utrustning bryggeriet har. Det är mycket vi måste kolla upp i förväg, förklarar Östh.

Zeunerts ska jobba i ett bryggeri i Leicester, ett bryggeri med anor från 1700-talet. Hur väl man lyckas beror helt på hur man förbereder sig. Om kärlen har annorlunda storlek måste man ändra fördelningen i receptet, om vissa speciella kvaliteter i råvarorna inte finns tar man med sig själva. Man måste också kontrollera vilken typ av vatten det finns med mera. Själva receptet är hemligt och det får inte någon annan se.

– Det ska bli kul att åka över och jag vet att vi har ett bra ale, säger Roger Östh.

Peter Bronsman, vd för Kopparbergs, ser det här som en stor möjlighet att stärka varumärket Zeunerts.

– Zeunerts öl ska alltid bryggas i Sollefteå, det här är en engångsföreteelse. Men om det här går bra och om man tycker om vårt öl så har vi en möjlighet att komma in på den stora marknaden, säger Bronsman optimistiskt.

– Det kan bli ett lyft för Zeunerts, inflikar Roger Östh.