Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zethraeus kan friges 2016

Annons

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 33 år, enligt tingsrätten. Han kan därmed friges år 2016. Tommy Zethraeus sköt ihjäl fyra personer på Stureplan i Stockholm i december 1994.

Zethraeus, i dag 44 år, har avtjänat 19 år och två månader av livstidsstraffet. Enligt principen om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden kan alltså Zethraeus friges om två år.

Domstolen konstaterar bland annat att han har deltagit i behandlingsprogram, skött sina studier på hög nivå och att han skött sig efter 2006.

Risken för återfall är något osäker eftersom det inte finns så mycket underlag att bedöma den på, enligt tingsrätten, men det är inte skäl nog att avslå en ansökan.

Tingsrätten omvandlar därför livstidsstraffet till 33 år, eftersom Zethraeus då får den tid han behöver för utslussning: 2,5 år.

Detta är tredje gången Zethraeus ansöker om en omvandling av straffet. Första gången, 2008, motiverade rätten sitt avslag med att det fanns "en konkret och beaktansvärd" risk för återfall.

Andra gången hänvisade domstolen också till återfallsrisken, att den är svår att bedöma eftersom Zethraeus inte hade haft permissioner på egen hand. Rättsmedicinalverket ansåg då att hans återfallsrisk var "medelhög".

Nu skriver rätten att han har skött permissioner utan anmärkning.

Zethraeus är dömd för fyra mord och fem mordförsök för skotten vid Stureplan. Därefter dömdes han för drygt tio år sedan - under sin fängelsevistelse - för bland annat grovt narkotikabrott, anstiftan av misshandel och stämpling till grovt rån.

Det känns hemskt att veta att han ska komma ut om två år. Fyra personer har mist sina liv på grund av honom. Han borde sitta i fängelse på livstid, säger Malin Genberg Carrega Bertolini, vars tvillingsyster sköts ihjäl.

På frågan vad hon känner när hon tänker på Tommy Zethraeus säger hon direkt ett ord: hat.

Visst, det har gått nästan 20 år, men det kommer aldrig att försvinna. Jag kommer alltid att bära med mig det som hände, säger hon.

Malin Genberg Carrega Bertolini beskriver kvällen i december 1994 som chockartad och fruktansvärd.

Där rasade allt. Det går inte att beskriva hur hemskt det var att få veta. Han tog livet av min syster. Hon var 21 år, och vi var enäggstvillingar, säger hon.

Bo Wide arbetade som spaningschef i samband med Stureplansmorden. Han är inte överraskad över beskedet.

Nej. Det följer ju normerna som finns för livstidsdömda. Han har ju suttit inne i nästan 20 år. Man får ändå tro att saker och ting förändrats även i honom. Han ska ha sin chans precis som alla andra, säger han till TT.

Wide ringdes in i samband med skottlossningen utanför nattklubben.

Klockan var väl 05.20. Jag minns att det var väldigt kaotiskt men väldigt mycket folk som var igång.

TT: Och själva gripandet av Tommy Zethraeus?

Vi fick ett tips att han skulle befinna sig i Ekerötrakten. Jag deltog inte själv men jag minns att det kändes som en befrielse.

Bo Wide träffade Zethraeus, men pratade aldrig själv med honom.

Man försöker vara så professionell som möjligt, så när den här utredningen var slut, då var det borta och inget man gick och funderade på.

Zethraeus skriver i sin nya ansökan att han är "djupt ångerfull och skamsen" och även att han är "väl medveten" om det grova brott han dömdes för. Brottet var inte planerat, och inte heller ett led i systematisk brottslighet, anser han.

Zethraeus skriver också att han är gift sedan tio år och har fyra barn i åldrarna 5-20 år. Därmed har han fått "en fast punkt i livet", skriver han.

Enligt egen utsago har han skött sig i fängelset det senaste decenniet, läst in över 300 högskolepoäng och tagit en masters-examen.

Morden vid restaurang Sturecompaniet i december 1994 skedde efter att Zethraeus och två av hans kamrater vägrats inträde.

En manlig dörrvakt och tre kvinnliga gäster sköts ihjäl när Zethraeus öppnade eld rakt in i restaurangen. Många skadades dessutom av kulor och glassplitter.

Efter en massiv polisjakt greps vännerna några dagar efter morden vid en vägspärr vid Drottningholms slott.

Svea hovrätt slog i domen fast att Zethraeus skjutit 20 skott, med avsikt att döda.

Zethraeus var dömd för brott även före morden.

Tingsrättens beslut om Zethraeus kan överklagas till hovrätten. Vid förhandlingen motsatte sig åklagaren omvandling av livstidsstraffet.

Ett aktuellt exempel att jämföra med är Mattias Flink, som sköt ihjäl sju personer i Falun 1994. Han fick först straffet omvandlat till 32 år av tingsrätten, därefter ändrades det till 36 år av hovrätten och slutligen sänkte Högsta domstolen strafflängden till 30 år. Flink släpps fri i sommar, efter 20 år i fängelse.

Mer läsning

Annons