Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zentropa i kris

Den danska filmens flaggskepp Zentropa är i allvarlig ekonomisk kris. Enligt tidningen Politiken planerar filmbolaget att säga upp hälften av sina anställda i Danmark nästa år.

Zentropas starke man, Peter Aalbaek Jensen, tar konsekvenserna och låter tre nya chefer ta över hans roll i företaget. I framtiden ska han själv jobba för företaget från utlandet.

Vi har inte råd att vara romantiska. I Polen kan jag få en duktig fotograf för 20 000 kronor i månaden och så jobbar han tio timmar om dagen. I Danmark lämnade en fotograf nyligen ett möte med mig för att jag inte ville betala honom 32 000 kronor i veckan, säger Peter Aalbaek Jensen till tidningen.

Efter ett antal goda år har publiken i Danmark svikit de danska filmerna till förmån för framför allt de svenska Stieg Larsson-filmatiseringarna.