Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zelaya förkastar asylerbjudande

Annons

Försöken att lösa krisen i Honduras tycks åter ha gått i stå efter förhandlingar i onsdags och torsdags mellan Mexiko och Honduras om den störtade president Manuel Zelaya. Han förkastade då ett erbjudande om fristad i Mexiko.

Zelaya avvisade erbjudandet eftersom kuppregimen i Tegucigalpa ställer som villkor att han ge upp sitt krav på att först återfå presidenttiteln.

Den avsatte president sitter instängd på Brasiliens ambassad i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Han tog sin tillflykt dit när han i hemlighet återvände till Honduras efter den påtvingade exilen som följde på kuppen i juni.

Honduras kuppregering har tidigare stoppat Zelayas resa.

Mexiko sade sig vara villigt att ta emot Zelaya och sände ett plan för att hämta honom i onsdags.

Men kuppregeringen ville sedan inte släppa iväg honom, eftersom Mexikos begäran inte innehöll "en förfrågan om asyl". Och Manuel Zelaya vägrar av princip "att söka asyl" eftersom han vill lämna landet först när han återfått titeln president.