Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Zätas" vila kan gynna landslaget

En axelskada på Detroitstjärnan Henrik Zetterberg gör att han tvingas vila från spel i tre-fem veckor.

En mardröm eller en vinstlott med tanke på OS?

Om det är tre veckor så känns det okej. Det är bara bra att han får vila. Är det sju-åtta veckor så är det jobbigt, sade förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Nyheten om Henrik Zetterbergs skada kunde ha blivit en mardröm för Tre Kronor. Till råga på allt var det landslagskompisen Mattias Öhlund som däckade "Zäta" i Detroits match mot Tampa Bay natten till fredagen, svensk tid.

Men enligt de första rapporterna ska det vara lugnt med OS.

Det är en axelskada och av vad vi fick höra efteråt så blir han borta i tre till fem veckor, sade lagkamraten Tomas Holmström till Expressen på nätet.

Stämmer de uppgifterna så är det lugnt med tanke på OS i Vancouver. Skulle Zetterberg bli borta i fem veckor kan han göra comeback i Detroits hemmamatch mot Los Angeles den 23 januari. Det skulle innebära att han har elva NHL-matcher på sig att komma i form till OS.

Jag tror alla landslagstränare känner att det inte är något fel med ett break nu. Om alla vi tar ut kan gå sönder och vara borta tre veckor så är det bra tajming och bra vila, sade Gustafsson efter Tre Kronors träning i Moskva på fredagen.

Han skämtade givetvis, men det finns också en poäng i resonemanget då OS-säsongen gör spelprogrammet i NHL extra intensivt med matcher i princip varannan dag.

TT: Hur reagerar du på att det är Öhlund som kör över honom?

Det bevisar bara instinkten Öhlund har att det gäller att vinna matcher. Vad jag förstår så var det inte ojuste, men tar det fel så gör det, sade Gustafsson.

Det var en klockren tackling på öppen is då Zetterberg tittade för mycket på pucken. Han landade på ena axeln och fick bryta matchen.

Det var olyckligt. Jag försökte inte skada någon. Jag gillar att spela tufft, sade Öhlund till Detroit Free Press.

Nu tvingas Zetterberg till ofrivillig vila. Ett stort avbräck för ett redan skadeplågat Detroit. Men så länge det handlar om tre-fem veckor så kan det bli bingo för Tre Kronor.