Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zäta och Detroit vände mot Colorado i slutminuten – "viktig seger för oss"

Henrik Zetterberg, lagkapten i Detroit Red Wings, har vunnit många sköna segrar.
En av de bästa var han med och tog på lördagen.
Med fyra mål i sista perioden vände Red Wings underläge till seger borta mot värsta rivalen Colorado.

 – Jag tror att alla förstår hur viktig den här segern är för oss, sa Zäta kort efter slutsignalen på Coors Field.

För andra kvällen på raken spelades det alltså utehockey i Denver. Efter veteranmatchen på fredagen var det dags för de båda organisationernas representationslag att göra upp om poäng i NHL.

Och det finns historia så att det räcker och blir över mellan dessa båda storheter. På 1990-talet och en bra bit in på 2000-talet handlade det ofta om stenhårda matcher med tuffa tacklingar och blodiga slagsmål.

Lagen mötte dessutom varandra vid ett flertal tillfällen långt in i slutspelet om Stanley Cup.

– Visst har vi haft våra duster, men det var värre förr. Nu är det också väldigt mycket prestige, men kanske inte på samma sätt som förr, sa Zäta.

Inför över 50 000 åskådare på baseballarenan i centrala Denver fick Zätas Red Wings en bra start när Tomas Tatar skickade in ettan bakom Semyon Varlamov i Coloradokassen.

Målet fick många, många tusen Red Wings-fans att jubla på läktaren.

– Vi har helt fans som alltid finns på plats för oss. De har hjälpt till att göra den här helgen till något man inte kommer att glömma, sa Zäta.

Red Wings glädje blev kortvarig. Två minuter efter deras ledningsmål kvitterade hemmalaget, och i den 15:e minuten kom 2–1 till Colorado.

Och i slutsekunderna av perioden tände till näsan som på den gamla goda tiden; då drabbade Colorados lagkapten Gabriel Landeskog och Detroits ryske storstjärna Pavel Datsyuk i luven på varandra – och de två blev liggande i en hög på isen.

– Jag var precis på väg att byta då, jag vet inte hur det gick. Landeskog är stark, men Pavel kan också ta i ordentligt när det behövs, skojade Zäta om den holmgången.

Den andra perioden var inte alls lika sevärd som den första. Den mesta spänningen under mittenronden handlade om fusksnön som var lagd runt rinken på Coors Field. När det började blåsa lyfte snön och virvlade runt på området.

En del stora snöflingor hamnade på isen så att arrangörerna tvingades skickas in horder av människor som åkte omkring och samlade ihop snön.

– Vi var förberedda på att det kunde hända saker i utematchen. Jag tycker att hela arrangemanget, med båda matcherna, sköttes suveränt, sa Zäta.

I den tredje perioden lossnade det ordentligt för hans lag. Underläget med en puck vändes till ledning, men Colorado hade ett ord kvar att säga, och gjorde 3–3 med sex minuter kvar att spela.

Det såg ut att gå mot förlängning.

Men då small det först efter 19.00 när Brad Richards lobbade över Varlamov till 4–3, och halvminuten senare kom femman som ett brev på posten när Colorados mål var tomt.

För Zäta har det nu blivit tre utomhusmatcher under karriären i NHL. Två har slutat med vinst.

Matchen mellan Colorado och Detroit får med sig en rekordstämpel. Det är nämligen den match som startat i den högsta temperaturen.

Det var 19 grader varmt i Denver när pucken släpptes.