Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare 14 miljarder behövs till Västernorrlands järnvägar

Trots miljardsatsningarna på järnväg i länet räcker inte investeringarna till. Inte om man ser till det verkliga behovet för transporter, arbetsmarknad, trafiksäkerhet och miljö. Det skulle behöva ytterligare 14 miljarder kronor.

Flera miljarder till skulle till exempel behöva satsas längs Ådalsbanan med flera nybyggnadssträckor.

Det menar intresseföreningen Svenska järnvägsföreningen. Den ideella föreningen har tittat på järnvägssatsningar i hela Sverige. Målsättningen har varit att ta fram de verkliga behoven för att klara samhällets utveckling.

Slår man samman alla behövliga projekt under en tioårsperiod ´ innebär det investeringar på 30 miljarder per år. Dessutom föreslås ytterligare 70 miljarder kronor på längre sikt.

Västernorrland är faktiskt det län där behovet av ytterligare järnvägssatsningar är som störst i landet.

Bland annat föreslår föreningen att man under de närmaste tio åren satsar ytterligare 4,5 miljarder på Ådalsbanan, bland annat genom en upprustning längs tio mil. Föreningen vill även på sikt se en nybyggnad med dubbelspår de tre milen mellan Veda och Bollstabruk. Det skulle också minska restiden med 15 minuter.

Dessutom vill man investera fem miljarder kronor i en ny järnväg mellan Sundsvall och Härnösand, vilket skulle minska restiden med ytterligare 30 minuter.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67