Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkesfiskare hotas av fiskeförbud

Ett förbud mot strömmingsfiske kan bli aktuellt i Bottenhavet utanför Ångermanland. Anledningen är att strömmingarna har blivit för små.

- Syftet är att försöka få tillbaka en mer storvuxen strömming längs kusten, där man sett att storleken har gått ner, säger Mattias Sköld, forskare på Fiskeriverket.

Än är det inte bestämt vilka områden i Bottenhavet som kommer att omfattas av fiskeförbudet, som införs 2010. Men utsjöområdena utanför Ångermanland kan vara aktuella.

- Det är inte omöjligt, säger Mattias Sköld.

I första hand kommer förbudet att gälla i just utsjöområdena, alltså längre ut från kusten, där trålfiskarna håller till. Hit vandrar strömmingen vissa delar av året för att söka föda. Eventuellt kommer även viktiga lekområden vid kusten att skyddas.

Fiskefria områden längs kusten skulle kunna drabba länets yrkesfiskare hårt. Det tror Ivar Sundvisson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Västernorrland.

- Om man tar väldigt stora områden av kusten där strömmingen leker så riskerar det att få stora konsekvenser för yrkesfiskarna. Det kan även få konsekvenser för bland annat surströmmingstillverkarna som köper upp vårströmmingen, säger han.


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM