Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkesdag med nyheter

Test av Google-glasögon, digital läsrevolution och framhållen som nationell förebild. Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan, presenterade flera roliga nyheter vid fredagens Yrkesdag.

Företagare, politiker, tjänstemän, myndigheter och skolpersonal deltog i den årliga Yrkesdagen där en viktig utgångspunkt är företagens förväntningar på eleverna, deras framtida anställda.

Ett sätt att ge ungdomarna rätt kompetens är skolans medvetna satsning på digitala hjälpmedel. Ådalsskolan får inom kort, i samarbete med företaget Sogetis, disponera ett par Google-glasögon att testa under en längre tid. Glasögonen flyttar datorns information från en skäm eller platta till mitt framför ögonen.

– Nu är det naturligt att alla elever har en surfplatta, om ett par år är det kanske samma med glasögonen, säger Peyman Vahedi.

Skolan är också en av fem i Sverige som deltar i projekt "Läsrevolutionen". Eleverna ska få tillgång till företaget Readlys tusentals digitala tidsskrifter och böcker. Skolan vill veta hur elever läser, om en text är svår eller hur intressant den upplevs. Företaget vill anpassa sina produkter till skolmiljlön.

Som en självklar koppling till Läsrevolutionen har Ådalsskolan anmält intresse för att delta i projektet "Learning analytics". Det handlar om att analysera elevernas studievanor, som vilka delar i ett studiematerial de ägnar mest tid åt. Detta ska ge ett statistiskt underlag som pekar ut vilka avsnitt som är svårast och som kan behöva förändras.

Smickrande är att Ådalsskolan i en rapport av läromedelsbranschen som enda svenska skola pekas ut som förebild för digitaliserat lärande. Rapporten ska användas i en uppvaktning av den nya regeringen.

En nyhet i höst är att årskurs ett på industriprogrammet mellan vecka 45 och vecka 7 nästa år har företagsförlagd utbildning, först på Nordhydraulic, sedan på Gerdins. Tillsammans med en lärare är eleverna tre dagar i veckan på företagen. På sikt kommer programmet att helt fasas ut från skolans lokaler.

TV-programmet Draknästet får i mars en efterföljare på skolan. Eleverna får då möjlighet att övertyga en jury med företagare och andra experter att just deras affärsidé är värd att belönas med ett startkapital på uppåt 10 000 kronor.

Folksam och Iris Hadar var två företag vid Yrkesdagen som presenterade sig och sina förväntningar på eleverna. Flera exempel på innovativt lärande gav både lärare och elever. Hans Ljungqvist berättade om konceptet Flipped classroom där hemuppgifter görs före i stället för efter lektionerna. Henry Åsberg och Björn Olofsson talade om minidatorn Raspberry pi.

Verksamhetschefen Per-Henrik Bodin och BKU-nämndens ordförande Thomas Näsholm medverkade också.