Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkeschaufförer kritiserar godtycke när körkort dras in

Fortkörare som klagar får i regel körkortet snabbare tillbaka, såvida de inte hamnar hos fel handläggare. Det hävdar taxientreprenören Jan Berggren med stöd av kolleger.

- Det här måste vara ett systemfel, protesterar han.

Jan Berggren som kör taxi i Örnsköldsvik förlorade sitt körkort i två månader efter en fortkörning i januari. Han överklagade och länsrätten sänkte till en månad.

Det är den vanliga visan. Så går snacket i branschen.

- De flesta jag har talat med får två månader. Sen överklagar de och får en månad. Jag har ringt runt och kollat.

- En vet jag ringde och tjatade på länsstyrelsen. Det lönar sig att trötta ut dem. Och även polisen säger samma sak: Överklaga, då sänker de till en månad, berättar han.

Jan Berggren reagerar starkt på ett besked han fick på telefon från länsstyrelsen att utgången även kan bero på vilken person det är som handlägger.

- Då är det ju ändå sämre. Det är ju rent godtycke. Nej, någonting är verkligen fel i systemet, säger han.

Margareta Jansson som handlägger körkortsfrågor på länsstyrelsen i Härnösand avvisar bestämt att besluten kan falla ut olika beroende på handläggare.

- Absolut inte, det beskedet har han aldrig fått härifrån. Ofta resonerar vi ju tillsammans. Vad vi tittar på är vilket behov man har av körkort. Då kan det tänkas att man går ner i tid.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14