Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoga lugnar i Mittuniversitetets flytt

En timmes lugn och ro i yogasalen. Kanske är det precis vad anställda behöver i tider av stress och omorganisering.
Mittuniversitetet är en av de arbetsplatser som sedan flera år erbjuder personalen att göra yoga på arbetstid.

Annons

Arbetsuppgifter som inte hinns med. Ingen hjälp att få vid hög belastning. Att arbetsmiljön inom den svenska skolan är betydligt sämre än i andra yrken känner de flesta till. Detta visade också Jobbhälsobarometern 2014 – en undersökning som branschorganisationen Sveriges företagshälsor gjorde tidigare i år.

Och samtidigt på lokal nivå: 185 anställda berörs när Mittuniversitetet i Härnösand flyttar till Sundsvall. En omställning som presenterades första gången 2012 och som är i hamn först sommaren 2016.

Att Mittuniversitetet låter sina anställda gå på yoga en gång i veckan är därför inte särskilt förvånande. Sedan några år tillbaka samlas runt 20 anställda en gång i veckan för ett pass kombinerad medicinsk och kundaliniyoga.

– Väldigt många tycker att det har gett bättre välmående på alla sätt och vis. Det är ju en lugn mental timme när man förhoppningsvis lär sig att andas på rätt sätt. I den här stressade världen är det många som kortandas i stället för att djupandas ner i magen, säger Gunnel Strindlund, som är samordnare för Mittuniversitetets friskvårdsgrupp i Härnösand.

Det var när varje campus fick en särskild friskvårdspeng som det visade sig att många var nyfikna på yoga. Friskvårdsgruppen planerade in ett pass varje arbetsvecka och sedan dess har intresset bara växt.

Gunnel Strindlund är övertygad om att yogan har varit särskilt viktig de senaste två åren.

– Det har varit och är fortfarande en väldigt omvälvande tid. De anställda berörs ju av flytten från Härnösand och det är klart att det finns människor som har svårt att acceptera det. Så jag tror att yogan har haft särskilt god nytta under den här tiden.

Leder yogan till några konkreta förbättringar på jobbet?

– Absolut. Många känner sig mindre stressade och mer avslappnade. Första yogapasset på terminen kan man märka att man är ovan att andas på rätt sätt igen. Då upptäcker man att "ja, men vad härligt att vi är i gång igen. Det här behöver vi", säger Gunnel Strindlund.

Hon får medhåll av Ingela Norberg, universitetsadjunkt i svenska språket, som brukar gå på yogan tillsammans med kollegerna från Mittuniversitetet.

– Sedan jag började med yoga har jag blivit bättre på att andas. Den här tekniken kan man använda sig av under dagen eller andra dagar när det inte är yoga och då kan man slappna av ganska snabbt. Det är väldigt bra. Tidigare kom jag aldrig ihåg att slappna av.