Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yellen lovar stödja USA:s ekonomi

Annons

USA:s tillträdande centralbankschef Janet Yellen lovar att göra "allt som står i bankens makt" för att få den amerikanska ekonomin på fötter.

Jag betraktar det som nödvändigt att få till en väldigt stark återhämtning, sade hon i en senatsutfrågning i dag.

Nyfikenheten på Yellen har varit stor. Hon är den första kvinnan på posten, i ett historiskt viktigt skede för USA:s och världens ekonomiska utveckling. Det har spekulerats om att hon står för en aktiv penningpolitik och tänker fortsätta stödköpa amerikanska statspapper.

Det var i senatens bankkommitté som Yellen frågades ut om sin syn på landets ekonomi. Efteråt ansåg analytiker att det lät som att hon mest försökte intyga att hon i stort ska följa den linje som stakats ut av Ben Bernanke, den nuvarande centralbankschefen som avgår i januari.

Enligt bedömare föreföll hon lugn och väl förberedd när hon svarade på både artiga och mer spetsiga frågor.

President Barack Obama nominerade Yellen i oktober. Hon har av republikaner ansetts lägga för mycket vikt på kampen mot arbetslösheten, och inte tillräckligt betona kriget mot inflationen.

Demokraterna har 12 av de 22 platserna i bankkommittén. Nu ska senaten ta ställning till hennes kandidatur. Där har demokraterna 55 av 100 platser, vilket innebär att Yellen behöver stöd av fem republikaner för att uppnå den sex tiondelars majoritet som krävs för att bli vald.

Ännu har inget datum fastslagits för när senaten ska debattera och rösta i frågan.

Mer läsning

Annons