Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yellen klar som historisk Fed-chef

Annons

Det står nu klart att Janet Yellen blir ny chef för den amerikanska centralbanken (Fed). Därmed får USA för första gången en kvinna på posten när Ben Bernanke slutar i januari nästa år.

Obama har vid en presskonferens officiellt nominerat den 67-åriga Janet Yellen som ny Fed-chef. Obama tackar Ben Bernanke för en "enastående insats" på posten.

Obama betonar Fed-chefens betydelse och beskriver Yellen både som en skärpt ekonom och som en person som förstår den mänskliga aspekten av ekonomiska frågor och deras effekter för USA:s befolkning.

Jag är absolut säker på att hon kommer att vara en exceptionell chef för centralbanken, säger Obama och uppmanar senaten att godkänna henne.

Yellen säger att USA gjort stora framsteg men poängterar samtidigt att mycket måste göras för att stärka landets ekonomi. Om senaten godkänner henne lovar hon att göra sitt yttersta för att leva upp till ansvaret som följer med posten.

Herr president, tack för att jag fått denna möjlighet att fortsätta tjäna centralbanken och fortsätta genomföra dess viktiga arbete, säger hon.

Formellt måste Yellen godkännas av den amerikanska senaten, men där styr Demokraterna och Yellen som själv är demokrat lär inte möta något motstånd.

Redan i juli skrev omkring en tredjedel av demokraterna i senaten ett brev där man uppmanade Barack Obama att nominera henne. Den demokratiske senatorn Charles Schumer sade i ett uttalande att hon kommer att godkännas med "bred marginal".

Bland övriga som förespråkat Yellen som ny Fed-chef återfinns bland andra Nobelpristagaren Paul Krugman.

Enligt Mattias Bruer, USA-kännare på SEB, kommer valet av Yellen inte medföra någon större kursändring för Fed framöver. På sin nuvarande position som vicechef för Fed har hon arbetat nära Ben Bernanke och ställer sig bakom de månatliga stödköpen av obligationer för 85 miljarder dollar och beskedet att Fed lovar att inte höja räntan innan arbetslösheten sjunkit tillräckligt.

Det innebär en fortsättning på den nuvarande penningpolitiken, säger Mattias Bruer.

Fed har dock skickat vissa signaler för att förbereda marknaden på att stödköpen förr eller senare kommer behöva trappas ner. Och enligt Mattias Bruer är Yellen inte nödvändigtvis så duvaktig som hon framställs.

Hon är en riktigt skarp ekonom, och när de ekonomiska förutsättningarna ändras tror jag inte att hon kommer tveka att förändra sin inställning.

Janet Yellen är i dag vicechef för Fed och gled upp som favorit till topposten sedan USA:s förre finansminister Larry Summers i september dragit tillbaka sin kandidatur. Summers hade då stött på motstånd bland liberala demokrater i Senaten.

Sedan tidigare har Yellen en framgångsrik akademisk karriär bakom sig. Hon doktorerade 1971 vid elituniversitetet Yale, har varit professor vid Berkley och har undervisat på Harvard-universitetet och på London School of Economics. Yellen är gift med George Akerlof som fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2001.

Mer läsning

Annons