Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yellen fortsätter i Bernankes spår

Annons

Det blir inga tvära kast för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) med den nytillträdde Janet Yellen som chef. Det framgick av Yellens första anförande som Fed-chef i USA:s kongress.

Jag tjänstgjorde i direktionen när vi formulerade vår nuvarande policystrategi och jag stöder den strategin starkt, sade Yellen inför kongressen i dag.

Såväl dollarn som marknadsräntor steg efter uttalandet.

Yellen konstaterade samtidigt att ekonomin växer och arbetslösheten faller, men att återhämtningen på arbetsmarknaden är långt ifrån färdig.

Läget motiverar en fortsättning på den stegvisa nedtrappningen av Feds stimulansåtgärder som företrädaren Ben Bernanke inledde i december fjol.

Medan arbetslösheten har minskat med 1,5 procentenheter till 6,6 procent i USA sedan det senaste programmet för stödköp av obligationer inleddes 2012 noterar Yellen, som tog över efter Bernanke för två veckor sedan, att andelen långtidsarbetslösa i USA är ovanligt hög och att många deltidsanställda fortfarande vill jobba mer än de får.

Det understryker vikten av att ta hänsyn till mer än arbetslöshetsnivån när förhållandena på USA:s arbetsmarknad ska utvärderas, säger Yellen.

Mer läsning

Annons