Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Xeratech inför rekonstruktion

Annons

Sjätte AP-fondens krisdrabbade portföljbolag Xeratech står inför rekonstruktion, skriver Dagens Industri på nätet.

Jag kommer att lämna in en ansökan om rekonstruktion till Karlstad tingsrätt i morgon, säger dokumenthanteringsbolagets ordförande Peter Wahlberg till Di.se.

En företagsrekonstruktion innebär enligt svensk lagstiftning att ett bolag får en viss tid på sig för att rekonstruera sin verksamhet och sina finanser. Under tiden är företaget skyddat från fordringsägarna, som till exempel inte kan begära utmätning eller ansöka om konkurs.

För en vecka sedan skickade Sjätte AP-fonden ut ett pressmeddelande, där man hävdade att Xeratech blivit plundrat av bolagets grundare. Sedan dess har bolaget även blivit av med viktiga kunder som exempelvis Saab och Tieto.

Sjätte AP-fondens ägande i Xeratech och ett antal andra mindre lyckade bolag har lett till att styrelsen nu har beslutat att genomföra en total översyn av fondens beslutsprocesser och hanteringen av de ägda bolagen. Finansmarknadsminister Mats Odell har krävt en granskning av alla turer runt Xeratech.

Förutom att bolaget misstänks ha plundrats på pengar har det visat sig att bolagets vd Åsa Rödén är särbo med Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson.