Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westlund: Surströmmingen förbjuds inte

Annons

I helgen kunde man läsa en artikel i Örnsköldsviks Allehanda där en centerpartistisk riksdagsledamot påstod en rad saker om mig. Detta eftersom jag ställt frågor till EU-kommissionen om det undantag för att få sälja giftig fisk som Sverige har. Tyvärr gavs jag ingen möjlighet att bemöta de påståenden som framfördes i artikeln. Därför skriver jag den här debattartikeln.

Jag vill för det första lugna läsarna med att jag i alla mina kontakter med EU-kommissionen har framhållit att det finns goda skäl att behålla undantaget för surströmming. Det är tråkigt att det finns de som försöker påskina något annat.

Däremot ställer jag inte upp på det breda undantag som regeringen ansökt om, eftersom det innefattar mer än surströmming. Min uppfattning grundar sig på följande.

Dioxin är ett mycket giftigt ämne. Farligast är det troligen för foster och barn. Dioxin kan skada utveckling av hjärna och nervsystemet och leda till fertilitetsproblem, nedsatt immunförsvar och förhöjd cancerrisk.

I dag tillåts ändå fisk med för höga halter dioxin på den svenska marknaden. Det handlar framför allt om fet fisk, som strömming och lax från Östersjön. Egentligen är detta alltså förbjudet, men Sverige har ett undantag från EU:s gränsvärden med motiveringen att man samtidigt informerar om riskerna. Det har inte fungerat. Livsmedelsverket rekommenderar att barn och kvinnor i barnafödande ålder äter fet fisk från Östersjön max 2-3 gånger per år. Tyvärr är detta inte särskilt känt bland allmänheten.

I en miljöhälsoenkät från 2007 (Socialstyrelsen och institutet för miljömedicin, Karolinska) uppgav till exempel 6 procent av kvinnorna i barnafödande ålder att de äter strömming två gånger per månad eller mer. De riskerar alltså få i sig mycket högre halter av dioxin än vad som rekommenderas som säkert. Eftersom dioxinet ackumuleras i kroppen och tar lång tid att bryta ner är det alltså många foster som får i sig för höga halter dioxin i mammans mage.

Livsmedelsverket kom i sin rapport fram till att tusentals barn och kvinnor i barnafödande ålder riskerar att få i sig för höga halter av dioxin med allt vad det innebär. Livsmedelsverket kom fram till att undantaget borde tas bort.

Jag tycker att Livsmedelsverket har goda grunder för sin ståndpunkt. Dock tycker jag alltså - trots detta - att man kan göra ett undantag för just surströmming, eftersom det inte finns något som tyder på att den konsumeras i så stor utsträckning av de grupper som är känsligast att gränsvärdena riskerar att överskridas.

Beslutet om att Sverige ska få fortsätta sitt undantag för att få fortsätta sälja fisk med för höga halter dioxin kommer nu att flyttas fram en månad. Det är bra eftersom det sker för att ge utrymme för en diskussion om hur informationen om livsmedelsverkets rekommendationer till småbarnsföräldrar och kvinnor i barnafödande ålder kan förbättras. Det borde fler välkomna.

Åsa Westlund

Europaparlamentariker (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons