Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Werner Scherwat – radiorösten i Gimåt och Hanabäck har tystnat

Werner Scherwat, Gimåt har efter en längre tids sjukdom stilla insomnat den 17 september 2020 i en ålder av 82 år. Han sörjs närmast av hustru Margareta och dotter Gabriele med familj.

Werner har lämnat ett mycket ljust minne efter sig och ett stort tomrum har uppstått. Han fann 1958 sitt livs stora kärlek Margareta på Örnsköldsviks torg. Vägen dit hade varit både lång och farlig.

Werner växte upp i en liten by utanför Königsberg (Kaliningrad) i Ostpreussen tillsammans med sin tvillingbror. Vid sex års ålder före julen 1944 flydde familjen i häst och vagn i en kolonn tillsammans med övriga familjer i byn undan de allierades flyganfall och de kunde ta sig till Hamburg efter några veckors strapatser där deras flyktväg korsade floder och broarna bombades sönder i deras hasor.

Sommaren 1952 bodde den då 13-årige Werner fem veckor i Billsta som krigsbarn hos familjen Kalle och Rakel Åberg. Kontakten upprätthölls med brev och 1958 fick Werner ett brev från Billsta där det stod att han var hjärtligt välkommen och att han skulle få ditresan betald. Werner var utbildad målare i Hamburg.

Det blev inkörsporten till en anställning på Oskar Strandbergs där han jobbade tills han gick i pension, eftersom han aldrig köpte någon returbiljett

Den 13 augusti 1958 kom att bli en dag som förändrade livet för Werner, som då var på väg att fylla 20 år. Då såg han en vacker flicka på 16 år i korvkön på Örnsköldsviks torg. Werner tilltalade henne på tyska och förvånad fick han ett svar tillbaka på tyska. Margareta Jonsson som skulle bli hans fru läste tyska på läroverket vilket då kom väl till pass. Allt detta är nu historia.

Jag lärde känna Margareta och Werner Scherwat 2014, då bycirkeln i Nävertjäl startades. De hade 1997 köpt ett sommarställe i Hanabäck där Werner som radioamatör satte upp en mast för att kunna prata med radiovänner över hela världen, mest på tyska. På bycirkeln blev han snabbt tysken, som hade mycket att berätta på ett humoristiskt sätt med glimten i ögat. Krigsminnena från andra världskriget var gripande liksom alla episoder i Sverige med språkförbistringar.

Radiorösten SM3PVM i Hanabäck och Gimåt har tystnat för gott.

Kjell Larsson, Hanabäck