Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbverktyg ska underlätta pendling

/

Just nu utvecklas en sida på Örnsköldsviks kommuns webbplats där pendlare kan underlätta för sitt resande.

Annons

Många resenärer åker idag ensamma i bil mellan exempelvis Örnsköldsvik och Umeå. Men det ska bli lättare och billigare att arbetspendla och ett sätt är att resorna samordnas via Örnsköldsviks kommuns webbplats.

Redan idag finns den så kallade Skjutsgruppen på webben. Här kan man söka och hitta personer som pendlar mellan olika orter.

– Skjutsgruppen startade för sju år sedan och var till en början ett studentprojekt. I dag är cirka 40 000 personer anslutna och från Örnsköldsviks kommuns sida efterfrågade vi fler funktioner som passar oss, säger Helena Näsström.

Därför byggs nu den här sajten ut, bland annat genom att skapa grupper där man enkelt kan söka reskamrater när det gäller arbetspendling.

– Vi ser att unga och studenter inte bryr sig så mycket om vem de åker med, bara det är billigt. Men äldre har en större integritet och bryr sig mer om vem de delar bil med, säger Helena Näsström.

Just nu finns det en pilotgrupp i området runt Björna som provar det här systemet.

– Men det här vänder sig inte bara mot arbetspendlarna. Det skulle också kunna passa idrottsföreningar som är ute och reser med olika lag. Samåkning kan passa i en del fall.

Bakom det här projektet står Härnösands, Kramfors och Örnsköldsviks kommuner plus ett antal kommuner i Umeås närhet, Din Tur och de två landstingen bidrar också med medel liksom EU.

– I slutet av april ska alla barnsjukdomar vara borta så att tjänsten ska gå att använda fullt ut, säger Helena Näsström.

Mer läsning

Annons