Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: På besök i Archangelsk

Det 10-åriga samarbetet mellan länets vårdcentraler och de i ryska Archangelskområdet är slut. Allehanda Media har besökt våra grannar och sett deras skrotvarv

Det är lite i andan av "sista natten med gänget" som en grupp med sex representanter från Archangelskområdet i nordvästra Ryssland hälsar på hos landstinget under veckan.

Tio års utbyte mellan vårdcentralerna går mot sitt slut. Framför allt beror det på att regeringen i Sverige har valt bort Ryssland från bidragskartan och därmed stryps Sida-pengarna som projektet vilar på.

- Vi är ledsna att projektet tar slut. Men vi är glada att våra hälsocentraler har nått en högre utvecklingsnivå, säger Marina Bakurova, familjeläkare i Strojevskoje, runt sextio mil söder om huvudorten Archangelsk.

Just hennes hälsocentral har Sundet i Härnösand som systercentral och där berättade hon på tisdagen om framstegen hemmavid.

Om Marina Bakurova bara får välja en faktor som den viktigaste lärdomen från Sverige pekar hon på något annat.

- Det är organisationen på vårdcentralen och arbetet i teamwork, hur alla arbetar tillsammans, säger hon.KLAS LEFFLER
070-555 20 14


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67