Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wärtsilä satsar på Kina-tillverkning

Annons

Den finländska verkstadskoncernen Wärtsilä lägger ned tillverkningen av propeller- och hjälpmotorer i Nederländerna och flyttar verksamheten till Kina. Till Kina flyttas även tillverkningen av Wärtsilä 20 generatoraggregat i Vasa, Finland, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Flyttarna ingår i Wärtsiläs planer på att minska personalstyrkan globalt med 1 400 personer, varav 570 planeras till Nederländerna.

Inför neddragningarna har Wärtsilä 1 561 anställda i Nederländerna.

Totalt beräknar Wärtsilä att omstruktureringarna som nu planeras kostar 140 miljoner euro att genomföra. De beräknas ge besparingar på 80-90 miljoner euro per år "med en gradvis effekt under 2010", skriver koncernen.

Tillverkningen av stora fyrtaktsmotorer i Vasa, Finland och Trieste, Italien, påverkas inte av besluten. Koncernens forsknings- och utvecklingsverksamhet påverkas inte heller.

Wärtsiläs omsättning 2009 ökade med 14 procent före engångsposter, men i år väntas det vända nedåt.

"Omsättningen för 2010 förväntas vara 10-20 procent lägre än 2009. Lönsamheten före kostnader av engångskaraktär förväntas vara cirka 9-10 procent, vilket ligger vid övre gränsen av vår långsiktiga lönsamhetsmålsättning", skriver Wärtsilä.