Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wärtsilä satsar på Kina-tillverkning

Den finländska verkstadskoncernen Wärtsilä lägger ned tillverkningen av propeller- och hjälpmotorer i Nederländerna och flyttar verksamheten till Kina. Till Kina flyttas även tillverkningen av Wärtsilä 20 generatoraggregat i Vasa, Finland, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Flyttarna ingår i Wärtsiläs planer på att minska personalstyrkan globalt med 1 400 personer, varav 570 planeras till Nederländerna.

Inför neddragningarna har Wärtsilä 1 561 anställda i Nederländerna.

Totalt beräknar Wärtsilä att omstruktureringarna som nu planeras kostar 140 miljoner euro att genomföra. De beräknas ge besparingar på 80-90 miljoner euro per år "med en gradvis effekt under 2010", skriver koncernen.

Tillverkningen av stora fyrtaktsmotorer i Vasa, Finland och Trieste, Italien, påverkas inte av besluten. Koncernens forsknings- och utvecklingsverksamhet påverkas inte heller.

Wärtsiläs omsättning 2009 ökade med 14 procent före engångsposter, men i år väntas det vända nedåt.

"Omsättningen för 2010 förväntas vara 10-20 procent lägre än 2009. Lönsamheten före kostnader av engångskaraktär förväntas vara cirka 9-10 procent, vilket ligger vid övre gränsen av vår långsiktiga lönsamhetsmålsättning", skriver Wärtsilä.