Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallenberg-prisad "sökte identitet"

Annons

I åtta år reste hon runt i Turkiet med en filmkamera och lärde känna sitt eget folk - romerna.

Det blev upprinnelsen till Zero Discrimination Association, vars grundare i januari får ett nytt Raoul Wallenberg-pris.

Jag sökte min egen identitet. Man talar om zigenare men jag ville veta vilka vi är, var vi kommer ifrån och varför vi står utanför samhället, berättar Elmas Arus under ett besök i Sverige om sitt filmprojekt. Så många människor talade inför kameran om sina problem - hur de saknade sjukvård och utbildning, allt det som har med ett värdigt liv att göra. Och de frågade mig om regeringen skulle få höra deras svar.

Öppning

Det kom att ske. När Elmas Arus film blev färdig 2009 visades den på festivaler. Men den blev också ett viktigt underlag för den öppningsprocess, det initiativ som den turkiska regeringen tog samma år för att bättre föra in landets mellan 500 000 och 5 miljoner romer (några tillförlitliga, exaktare siffror finns inte) i samhället.

Själv ser Arus filmen som en vägkarta, en grund för fortsatt dialog med regeringen och myndigheter. Tillsammans med filmteamet startade hon 2009 Zero Discrimination Association, den enda av Turkiets 210 romska organisationer som har en kvinnlig ordförande.

Vi driver en rad frågor som rör utbildning, boende, kvinnors möjlighet att arbeta och kampen mot diskriminering. Varje dag ringer min telefon non-stop, det är medlemmar som vill berätta om allt från att en pojke gripits av polis till problem i en skola, berättar hon.

Smutsig flicka

Det sistnämnda har hon själv erfarenheter av. Som åttaåring bodde Arus med sin familj i en barack i ett lerigt område. Hon brukade tvätta sina skor i en fontän innan hon gick in i skolan, men en dag var hon försenad och hann inte.

Rektorn vinkade till sig mig och sade till de andra barnen att titta, att de skulle lära sig att inte vara så smutsiga som jag.

Men Elmas Arus var duktig i skolan och tog sig in på universitetet där hon läste journalistik. Raoul Wallenberg-priset på 10 000 euro, som delas ut den 17 januari, vill hon använda för att hjälpa romer i hemlandet som vill studera.

Vårt enda vapen är utbildning, konstaterar hon.

I motiveringen från Europarådet heter det att Arus "gjort enastående insatser för att öka medvetenheten om romers situation i Turkiet", men i vårt samtal betonar hon att mycket arbete återstår. Diskriminering och lynchning är fortfarande vardagsmat för många romer.

Vilka svar fann hon då under sitt filmprojekt?

Att jag också har en kultur och att den inte är något som behöver förnekas, ler hon.

Mer läsning

Annons