Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Wallander" Golden Globe-nominerad

Kenneth Branagh har chansen att få en Golden Globe för sin rolltolkning av Kurt Wallander.

Men det var dramat "Up in the air" med George Clooney som kammade hem flest nomineringar till nästa års gala.

I "Up in the air", regisserad av Jason Reitman, spelar George Clooney en känslodistanserad konsult som kallas in när storföretag ska skära ner i verksamheten. Sex nomineringar fick det humoristiska dramat, vars svenska premiär är satt till mitten av januari.

Fem nomineringar gick till den stjärnspäckade musikalen "Nine", där bland andra Daniel Day-Lewis, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Judi Dench och Kate Hudson återfinns i rollistan.

Övriga filmer som återfanns i kategorin årets drama var "Avatar", "The hurt locker", "Precious" och "Inglourious basterds". I musikal/komedi-klassen nominerades förutom "Nine" även "500 days of Summer", "The hangover", "It's complicated" och "Julie & Julia".

Bästa skådespelare i miniserie

I Golden Globe prisas även tv-serier, vilket blev ännu en framgång för BBC:s version av "Wallander", då Kenneth Branagh plockade hem en nominering som bästa skådespelare i en miniserie eller tv-film. Även Alexander Skarsgård fick en smula stjärnglans då hans vampyrserie "True blood" nominerades till bästa dramaserie.

Dubbelt för Streep och Damon

För Meryl Streep och Matt Damon väntar en splittrad kväll den 17 januari när galan arrangeras. Streep är dubbelt nominerad för insatserna i "Julie & Julia" och "It's complicated", och Matt Damon för sin medverkan i "The informant" samt "Invictus".