Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wahlberg stöder campus i Härnösand

Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) stöder Härnösand i kampen för att behålla Mittuniversitetet.

– Utifrån ett länsperspektiv är det väldigt olyckligt att slopa nätverkstanken, säger han.

Tre noder eller tre campusorter fanns från start på Mittuniversitetet. Tre noder bör det förbli, anser Per Wahlberg, och underkänner förslaget från rektor Anders Söderholm.

– Campus Härnösand har en stor betydelse för Ångermanland och Ådalen som inte Sundsvall eller Östersund kan fylla, så ur ett regionalt utvecklingsperspektiv är förslaget helt förkastligt.

– Härnösand har sin nisch med distansutbildningar, boendet är ordnat för studenterna och man har sambiblioteket. För hela länets bästa vore det bra att ha kvar de noder vi har, uppger han.

Universitetets stora betydelse påpekar han också finns inskriven i den regionala utvecklingsstrategin, RUS, som backas upp brett av alla tunga aktörer i Västernorrland.

Per Wahlbergs uppmaning till MIUN:s styrelse på måndag är att säga nej.

– Utifrån de förutsättningar som finns tycker jag inte det är ett bra förslag. Man borde hitta en annan lösning.

Han tar ställning i rollen som landstingsstyrelsens ordförande. Men Per Wahlberg är Sundsvallspolitiker i grunden och han är fortfarande Sundsvallsbo.

– Stämmer. Men vi måste få ett län som håller ihop. Vi måste samverka, säger han.