Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wahlberg (M) vill ha med SD på landstingets nya möten: "De är ju folkvalda"

Alla partier utom Sverigedemokraterna har bjudits in till landstingets politiska rundabordssamtal. Det tycker Moderaterna är för snålt.
– Alla partier borde få delta, alla är ju folkvalda, säger Per Wahlberg (M).

Läs också: Lövgren (S) vill inte bjuda in SD: "Skillnaden är för djup – det står vi för"

Ledarekommentar (S): Men Wahlberg, de ÄR ju inte demokrater!

Liberalernas partiledare Jan Björklund driver linjen på riksplanet att statsminister Stefan Löfven (S) borde bjuda in även Sverigedemokraterna till olika återkommande blocköverskridande politiska samtal.

På samma sätt vill oppositionsrådet Per Wahlberg (M) öppna för Jimmie Åkessons parti när landstinget i Västernorrland pratar övergripande över partigränserna.

– Har man rundabordssamtal borde man bjuda in alla partier. Det blir lite märkligt annars. Endera har man en bred diskussion eller inte. Alla är ju demokratiskt valda partier, säger han.

Läs mer: Stridsyxan nedgrävd – partierna i landstinget möttes för samtal: "Ett steg i rätt riktning"

Udden riktas mot den styrande rödgröna majoriteten. Om Per Wahlberg hade varit landstingsstyrelsens ordförande som tidigare 2010-2014 hade han hanterat frågan annorlunda. Han hade bjudit in SD.

Därmed inte sagt att han skulle samarbeta eller samverka med SD.

– Jag delar inte Sverigedemokraternas syn. Men de är folkvalda. Risken är att man skapar ett martyrskap genom att säga att de inte får vara med, säger Per Wahlberg.

Mats Hellhoff, gruppledare för SD i landstinget, tackar och tar emot stödet.

– Det var ju snällt av Per Wahlberg. Glädjande att det finns något parti som tycker vi ska vara med där.

Läs mer: Rundabordssamtal ska lösa landstingskrisen

– För det är tråkigt att vi inte är inbjudna. Jag skulle helst se att vi var det. Vi vill vara med på alla ställen där vi kan vara med och påverka givetvis, kommenterar han.

Och annars får ni martyrrollen?

– Jag tänker inte spela på någon martyrroll. Jag konstaterar bara att de inte har tagit med oss. Vi kan inte kräva att vara med där. Vill inte Erik Lövgren bjuda in oss så slipper han.

– Men det här är väl tecken på att vi blir accepterade i större och större omfattning. Man kanske bygger sina uttalanden och sina ställningstaganden på erfarenheter mer än på vad enskilda politiker och jounalister skriker och skriver, säger Mats Hellhoff.

SD kom in i det senaste valet 2014 och har sex mandat i landstingets fullmäktige. Majoriteten med Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr med 41 av totalt 77 mandat.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder