Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VW köper in sig i Suzuki

Annons

Tyska Volkswagen (VW), Europas största biltillverkare, får en ägarandel på 19,9 procent i japanska Suzuki Motor för 222,5 miljarder yen (18 miljarder kronor) i en uppgörelse som knyter de två bolagen närmare varandra.

Uppgörelsen mellan VW och Suzuki föregicks av något dygns mediespekulation, vilket gjorde att Suzuki-aktien klarade trycket nedåt på bilaktierna på Tokyobörsen, från en starkare yen, och i stället steg med 3,5 procent.

VW-företrädare har tidigare i år öppet sagt att de ser Suzuki som en intressant partner, med sin produktlinje av små och energisnåla bilar, vilket är avgörande för att nå framgångar i tillväxtländer.

"Två av världens ledande biltillverkare gör gemensam sak och förbereder sig för att möta de allt större utmaningarna som ligger framför oss. Tillsammans kan vi maximera våra tillväxtmöjligheter", skrev VW-chefen Martin Winterkorn i en kommentar.

Nyheten om VW-Suzuki-äktenskapet kommer dagarna efter det att PSA Peugeot Citroën och Mitsubishi Motor sagt att de överväger att stärka alliansen mellan bolagen.

Suzuki är Japans fjärde största biltillverkare.