Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VW köper in sig i Suzuki

Tyska Volkswagen (VW), Europas största biltillverkare, får en ägarandel på 19,9 procent i japanska Suzuki Motor för 222,5 miljarder yen (18 miljarder kronor) i en uppgörelse som knyter de två bolagen närmare varandra.

Uppgörelsen mellan VW och Suzuki föregicks av något dygns mediespekulation, vilket gjorde att Suzuki-aktien klarade trycket nedåt på bilaktierna på Tokyobörsen, från en starkare yen, och i stället steg med 3,5 procent.

VW-företrädare har tidigare i år öppet sagt att de ser Suzuki som en intressant partner, med sin produktlinje av små och energisnåla bilar, vilket är avgörande för att nå framgångar i tillväxtländer.

"Två av världens ledande biltillverkare gör gemensam sak och förbereder sig för att möta de allt större utmaningarna som ligger framför oss. Tillsammans kan vi maximera våra tillväxtmöjligheter", skrev VW-chefen Martin Winterkorn i en kommentar.

Nyheten om VW-Suzuki-äktenskapet kommer dagarna efter det att PSA Peugeot Citroën och Mitsubishi Motor sagt att de överväger att stärka alliansen mellan bolagen.

Suzuki är Japans fjärde största biltillverkare.