Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vuxna bör ta ansvar"

Håkan Fransson från Öckerö vill utrota ungdomsfylleriet.
– Unga dricker för att vuxna tycker att det är ok, säger han.

Kommunens högstadielärare hade studiedag i går. På plats fanns även polis och fältarbetare – och sammantaget – trots krångel med en mikrofon – var det både roande och oroande fakta som socionomen Håkan Fransson presenterade.

I korta drag handlar Franssons visioner om att vuxensamhället ska bli bättre på att få ungdomar att låta bli att dricka alkohol. I fokus finns just hemkommunen Öckerö, där han med fakta presenterar hur attityder till alkohol har fått konsumtionen att minska drastiskt.

– Alla vuxna vill att barn ska avstå alkohol när de är unga. Alla föräldrar vill ju sina barns väl, säger han.

Håkan Franssons teorier går ut på att unga väljer att dricka på grund av grupptryck, sociala problem och att de har för lite att göra.

– Vi på Öckerö menar att ungdomar dricker för att vuxenvärlden tycker att det är ok, säger han och tillägger att ingen här knappast har hört talas om att man håller fast unga och tömmer i dem alkohol.

Han berättar med god inlevelse om farorna med en tidig alkoholdebut – och att det inte är ovanligt att snus, tobak och alkohol är inköpsporten till cannabis och andra droger.

– Ju mer folk tjänar, ju mer dricker även deras barn, säger han och pekar på att även ärftligheten är en farlig faktor i sammanhanget.

– Alkoholism är en av de mest ärftliga sjukdomnarna, säger han och påpekar att har man alkoholism i släkten bör man vara extra försiktig med sina barn.

Håkan Fransson anser också att skolan är en viktig roll i sammanhanget.

– Det är skolan som är navet, säger han och nämner att välbesökta föräldramöten är en viktig ingrediens för att få ned konsumtionen.

Håkan Fransson är själv fyrabarnspappa, är utbildad socionom och håller föredrag mest varje vecka, året om. Dessutom coachar han i samma anda i en del kommuner i landet.

Viktigaste budskapet är ändå att kunna ge hopp. Det finns väldigt många fördelar med att ungdomar inte dricker, säger han och inflikar att när det gäller att vara 18 år för att köra bil, är det oftast ingen som ifrågasätter.

– Med alkohol är det dock annorlunda.

Öckeröbon kommer även att krydda sommarens Almedalsvecka med sina uppmaningar om att det är "vuxnas förhållningssätt till ungdomar, som avgör det mesta".