Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vrede i Bhopal ännu efter 25 år

På dagen 25 år efter gaskatastrofen i den indiska staden Bhopal krävde överlevande att de ansvariga för världens värsta industriolycka ställs till svars.

En veckas minnesceremonier kulminerade på torsdagen med en marsch till Union Carbides sedan länge nedlagda fabrik, där ett utsläpp av metylisocyanat dödade upp till 10 000 människor på tre dagar med början den 3 december 1984. Under kvartsseklet därefter har ytterligare 25 000 liv krävts.

Färska studier visar att slumområdena runt fabrikstomten fortfarande är förorenade av giftiga kemikalier, som förstör grundvattnet och marken och orsakar att barn föds missbildade och att de boende drabbas av en rad sjukdomar. Omkring 100 000 människor i staden är kroniskt sjuka.

Kort efter midnatt, i samma stund som utsläppet skedde, samlades ett fackeltåg vid den gamla fabriken, och under dagen strömmade tusentals till.

Delstatsregeringen i Madhya Pradesh har bara delvis renat fabriksområdet från de hundratals ton giftigt avfall som förvarades där. Tusentals ton ligger kvar på en tipp inte långt därifrån där amerikanska Union Carbide dumpade sitt avfall i åratal.

Indiens premiärminister Manmohan Singh beskrev i ett uttalande Bhopalkatastrofen som en tragedi "som fortfarande gnager på vårt kollektiva samvete". Han utlovade fortsatt arbete med att ge invånarna rent dricksvatten och att få bort det giftiga avfallet.

En rad rättsfall mot Union Carbide och Dow Chemical, som köpte Union Carbide 1999, pågår sedan åratal i såväl indiska som amerikanska domstolar.