Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volvos ledning försvarar Geely

Volvo PV:s ledning tycker att debatten kring kinesiska Geely tangerar främlingsfientlighet.

Det har fått vd:n Stephen Odell att skriva brev till sina anställda om attityden till det företag som kan bli Volvo PV:s nya ägare.

Och KD-politiker ser en kommunistisk fara bakom ett eventuellt köp.

Breven, som även har författats av personaldirektören Björn Sällström, ska framför allt vara en reaktion på debatten kring Geely som förekommer bland de anslutna till ingenjörsfacket på Volvo PV, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt uppgifter till tidningen har det talats om kopiering och teknikstöld, och kinesisk arbetsmoral har ifrågasatts i största allmänhet.

Det är närmast främlingsfientliga undertoner, säger Björn Sällström till GP.

I brevet till de anställda skriver han att "kommentarerna kommer från både externa och interna bedömare och ger Volvo Personvagnar och varumärket en negativ klang".

Vi verkar globalt och exkluderar ingen, säger Björn Sällström.

Samtidigt får Geelys eventuella köp av Volvo PV mycket hård kritik från politiskt håll. Flera kristdemokratiska riksdagspolitiker skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten att det är "beklämmande hur vissa politiker, fackliga företrädare, medier och andra omfamnar kinesiska Geely som tänkbar köpare".

Enligt artikelförfattarna är det inte Geely som i verkligheten köper Volvo utan snarare kommunistpartiet och den kinesiska staten.

"Metallfacken i Göteborg har i decennier försökt hindra kommunisterna att få inflytande i företagen. Men nu verkar de lägga sig platt för värre kommunister än de svenska någonsin varit i praktiken" skriver bland andra riksdagsledamöterna Annelie Enochsson, Ingemar Vänerlöv, Holger Gustafsson och Else-Marie Lindgren.