Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volvochefer vill stoppa Geelys köp

Kinesiska Geely är inte lämplig som ägare till Volvo Personvagnar, anser åtta tidigare toppchefer i Volvo.

Det är tidigare koncernchefer för Volvo och tidigare vd:ar för Volvo PV som har skrivit ett brev till Ford Motor Companys styrelseordförande Bill Ford Jr, skriver Dagens Industri.

I brevet uppmanas Ford att inte under tidspress sälja till Zhejiang Geely Holding, som är moderbolag till Geely Automobile, utan ännu en gång analysera Volvo PV:s framtid nu när det finns tecken på att marknaden och lönsamheten förbättras.

Cheferna anser att Geely är olämplig som ägare.

Det är ett litet bolag och saknar den tekniska kompetens som är nödvändigt för att utveckla Volvo PV, säger en källa till Dagens Industri.

Andra farhågor är att teknik kan spridas utan kontroll och att Geely saknar erfarenhet utanför Kina.

Bland brevskrivarna finns bland andra Sören Gyll och Gunnar L Johansson, båda tidigare vd och koncernchef för Volvo.

Av de åtta som har undertecknat brevet är tre aktiva i budprocessen, till exempel är Sören Gyll rådgivare åt Konsortium Jakob.

Enligt Dagens Industris källa har de stigit åt sidan i sina konkurrerande roller för att vädja till Ford om att inte sälja till Zhejiang Geely.