Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvo PV fälls för fransk dödsolycka

Annons

Volvo Personvagnar fälls även i den högre rätten för att ha vållat två barns död i en trafikolycka i Frankrike 1999, uppger AFP. Cour d'appel, motsvarande hovrätten, i östfranska Colmar dömde på torsdagen företaget till lika höga böter som i den första instansen, 200 000 euro, motsvarande cirka 2,2 miljoner kronor.

Olyckan inträffade den 17 juni 1999. En i dag 58-årig kvinna tappade kontrollen över sin bil, en Volvo 850, i byn Wasselonne, några mil utanför Strasbourg i östra Frankrike. Hon körde upp på trottoaren och körde på tre barn i 10-årsåldern som var på väg till skolan. En flicka dog genast, en pojke avled senare på sjukhus, medan hans lillebror överlevde med svåra skador.

Kvinnan har hela tiden hävdat att bromsarna inte tog.

Olycksbilen var en automatväxlad Volvo 850 TDI av 1996 års modell. Volvo har medgett att den ingick i en serie på drygt 19 000 bilar med ett konstruktionsfel i bromssystemet som kunde göra att det kändes trögt att bromsa. Felet hade åtgärdats före olyckan. Men enligt Volvo fanns det vissa brister i översättningen till de franska mekanikerna - därför kallades alla bilarna i den serien i Frankrike in för kontroll två år efter olyckan. Volvos undersökningar visar att det inte var något fel på själva olycksbilen.

I den första instansen, domstolen i Saverne, dömdes både Volvo PV och föraren för vållande till annans död och kroppsskada. Kvinnan dömdes också för vårdslöshet i trafik.

Mer läsning

Annons