Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM i Holmenkollen: Linn Persson gjorde sitt livs lopp

Damernas distans blev en nagelbitare för svensk del. Linn Persson visade att hon har tagit steget upp till den verkliga eliten. Men med två försmädliga bommar försvann chansen till en bra placering.

Efter första skyttet låg hon elva men efter andra smet hon upp i topp. Och höll sig där trots svår vind och snöfall. Linn Persson hade nästan en minuts ledning ner till tvåan Ji-Hee Mun och avståndet till de favorittippade damerna bara växte efter fjärde skyttet. Vädret ställde till det till en början för flera av åkarna, som Vanessa Hinz, Laura Dahlmeier och Dorothea Wierer.

Det var först när Yuliia Dzhima gick ut som 33:e åkare som det fanns ett hot mot Persson. Därefter kom också Nadezhda Skardino och knuffade ner både Persson och Mona Brorsson, som hade skjutit upp sig till tredjeplatsen vid andra skyttet.

Men Persson tappade chansen till topplacering när hon bommade två skott i det sista stående skyttet. Japanskan Fuyuko Tachizaki och kinesiskan Jialin Tang smet förbi henne efter sista skyttet och bakifrån kom en rad tjejer som hotade.

På grund av de försmädliga två missarna i det sista skyttet försvann chanserna till en riktigt bra placering för Linn Persson. Det lämnade en stor lucka för Laura Dahlmeier och Dorothea Wierer och två farliga fransyskor.

Perssons bästa världscupplacering så här långt har varit en 17:e plats. Under onsdagen gjorde hon trots en sämre placering ett av sina bästa lopp. Hon gick in i mål som andra åkare efter Nastassia Dubarezava, Vitryssland men många åkare klämde sig in före svenskan innan loppet var över.

– Jag kände mig ganska lugn men tydligen satte nerverna in lite. Jag har ju aldrig skjutit fyra nollor på tävling och hade chansen att göra det på VM. Men jag är ganska nöjd ändå, säger Linn Persson till TV4 Sport.

– Jag kände att jag höll ihop hela loppet och gjorde det jag kunde, fortsätter hon.

Mona Brorsson fick en tilläggsminut för en miss i sista skyttet och tappade placeringar efter att även hon hade visat storform hela loppet. Hon lämnade skjutvallen som tionde åkare.

Mona Brorsson gick in i mål som 13:e åkare efter en miss men i övrigt perfekt skytte. Dessvärre var tiden för långsam för att konkurrera om topp tio. Även Ingela Andersson gjorde mycket bra ifrån sig och låg sjua när hon klev ut från dagens andra skytte. Andersson låg på 19:e plats vid sista skyttet men bommade ett skott. Hon sköt 18 träffar av 20 möjliga och slutade 32:a.

Vann gjorde fransyskan Marie Dorin Habert som tog sin fjärde medalj i mästerskapet.

LÄS MER: Linn Persson, 21, körde rakt in i svenska folkets hjärtan: "Mitt mål är att ta OS-guld 2022"