Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vita huset vill slippa bombgräl

Annons

Presidenthögkvarteret Vita huset varnar politiska motståndare för att söka strid om attentatsförsöket mot ett passagerarplan med 290 ombord över Detroit på juldagen.

I helgen fick president Barack Obama kritik av republikanska motståndare som hävdade att han sänkt USA:s vaksamhet mot terror. Att presidenten inte gjort ett avbrott i julfirandet med familjen på Hawaii för att yttra sig om attentatet har väckt ytterligare kritik.

Den republikanske kongressmannen Peter King tycker dock inte att Obama behövde "störta iväg efter en mikrofon". Samtidigt önskar sig King ett budskap till folket, sade han till tv-stationen NBC på söndagen:

"Det här gör vi, vi har toppberedskap, vi ska vinna men detta är en påminnelse om varför vi alltid måste vara vaksamma mot ondska från islamistisk terror", är ord som King vill höra från presidenten.

Men presidenten anser bestämt att detta är en icke-partifråga, kommenterar Vita husets talesman Robert Gibbs kritiken hos NBC. Jag hoppas alla beslutar sig för inför nyåret att skyddet av nationen inte är en partifråga - i stället för det som pågår i Washington.

Presidentorder

Obama beordrade på söndagen granskning av USA:s säkerhetsåtgärder. Han vill få besked om hur den 23-årige misstänkte Umar Farouk Abdulmutallab kunde gå ombord med sprängmedel på ett plan till Detroit. Frågan är varför Abdulmutallab inte fanns med på en lista över personer med flygförbud till USA. Han var registrerad i de amerikanska underrättelsetjänsternas gemensamma databas över kända eller misstänkta terrorister. Och hans far hade varnat USA för sonens religiösa fanatism.

Janet Napolitano, minister för USA:s inre säkerhet, tonade i en CBS-intervju ned att Abdulmutallabs försök att detonera sprängämnet pentyl på Northwestplanet skulle vara beordrat av al-Qaida. Hans möjliga kontakter med nätverket utreds dock.

Den misstänkte har uppgett för federala poliser från FBI att al-Qaida utbildade honom i Jemen och beordrade honom att spränga ett flygplan.

Hans närmaste anhöriga var på söndagen i Nigerias huvudstad Abuja för att förhöras ytterligare av landets säkerhetstjänst. Samtidigt fortsatte den brittiska underrättelsetjänsten att undersöka hans förflutna i London.

Konsekvenser för flyget

Terrordådet fick direkta konsekvenser för världens flygtrafik. Rigorösa kontroller av passagerare på väg till USA försenade många plan.

Men på Arlanda innebar inte den förstärkta kontrollen vid söndagens avgångar till USA allvarliga förseningar, sade Luftfartsverkets presskontakt Susanne Rundström till TT.

Den höjda beredskapen gav utslag när ett Northwestplan från Amsterdam till Detroit sände ett nödlarm inför landning på söndagen, sedan en nigeriansk passagerare uppträtt misstänkt. Han greps på flygplatsen i Detroit men FBI meddelade senare att incidenten inte var "allvarlig" eller brottslig.