Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vit makt-rörelsen mer aktiv

Annons

Den högerextrema vit makt-rörelsen i Sverige håller på att förändras. En rapport från stiftelsen Expo visar att organisationerna var mer aktiva i fjol än tidigare år.

I dag presenterar Expo sin första årsrapport över den svenska vit makt-miljön. Rapporten har granskat läget under 2008.

Enligt den var 39 vit makt-organisationer aktiva under fjolåret. Flertalet av dem, 25, bildades under 2007 och 2008.

Det här är en rörelse som under 2008 ökat aktivitetsmässigt, säger Kenny Hjälte, en av rapportförfattarna, till TT.

Under fjolåret genomfördes 1 946 aktiviteter, enligt årsrapporten, drygt 800 fler än året före.

Den vanligaste aktiviteten är att sprida propaganda. Därefter följer olika manifestationer och föredrag.

I stort sett alla aktiviteter kan knytas till fyra organisationer: Nationalsocialistisk front som sedermera blev Folkfronten, Info 14 med nätverket Fria nationalister, Svenska motståndsrörelsen och Nordiska förbundet med nätverket Motstånd.

Det man kan se som är den stora förändringen är den här typen av aktivistgrupper som har skapats av Info 14 till exempel och som är de mest livskraftiga fria grupperna som vi ser i dag. Det är en ny form av aktivism, säger Kenny Hjälte.

Han säger att 2009 bland annat präglas av en splittring inom vit makt-miljön.

Tidigare har de haft ett stort nationaldagsarrangemang som i år blev inställt och de här organisationerna höll sina egna arrangemang runt om i landet.

Säkerhetspolisen, Säpo, studerar både vit makt-grupperna och de vänsterextrema grupperna, de så kallade autonoma. Ingen av grupperna anses utgöra något allvarligt eller konkret hot mot demokratin i Sverige.

Däremot kan de utgöra ett hot mot enskilda personer genom att på olika sätt hindra dem från att utöva sina lagstadgade fri- och rättigheter. De kan också utgöra ett hot mot allmän ordning och säkerhet.

De skiljer sig åt på det sättet att våld som utövas av vit makt-grupper oftast riktas internt eller mot de autonoma grupperna. De autonoma grupperna å andra sidan kan rikta sig mot bredare grupper, till exempel mot moderater, säger Säpos pressekreterare Patrik Peter till TT.

Ingen på Säpo vill kommentera Expo:s rapport, eftersom man ännu inte läst den.

I en rapport från Säpo i somras konstaterades att av de politiskt motiverade brott som begåtts under en tio års period, hade hälften begåtts i vit makt-miljö och den andra hälften av autonoma grupper.