Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visafton på Café Kyrkbacken i Ö-vik smakade mumma

Svenska kyrkan i Örnsköldsvik har i Erika Sjödin en mycket driftig kantor, som har många järn i elden. Den 24 september öppnade hon höstens Café Kyrkbacken med mersmak. Det smakade mumma, det vill säga riktigt gott. Det blev en visafton helt i publikens smak. Trubaduren Jack White Gårdstedt från Jonsered som sedan sex år är rotad i Örnsköldsvik ger ett lite blygt intryck, men ack så skenet bedrar.

Jack har ett smittsamt leende som är svårt att motstå och pigga ögon som plirar mot publiken vid varje liten applåd, vilka det blev gott om. Det hann bli tolv visor att applådera, eller tretton om man räknar in att ”Öppna dörren till det som är du” sjöngs två gånger.

Efter att Jack Gårdstedt inlett med Peps Perssons ”Jag spelar för livet”, sin egen visa ”När löven faller” från skivan ”Ögonblick” och Björn Afzelius ”Sång till friheten”, påannonserade han att Maarit Hagelberg nu skulle göra debut som sångerska. Och vilken debut det blev. Inga premiärnerver, utan klockren stämsång där Maarit växlade mellan att spela gitarr och hålla takten med ett litet rytminstrument i ena handen. Efter duetterna i ”Somliga går med trasiga skor”, Lisa Ekdahls ”Benen i kors”, ”Fattig bonddräng”, Joakim Thåströms ”Varför är du så tyst”, kom kvällens absoluta höjdpunkt.

Maarit berättade om bakgrunden till hur ”Öppna dörren till det som är du” kom till, innan vi fick höra duon sjunga den egenkomponerade visan till gitarrspel. Långa och varma applåder som övergick i att Erika Sjödin kom fram och tackade samt överlämnade en present för att visa hur värdefulla Jack och Maarit är för kyrkan.

Nu var duon uppe i varv och bjöd som avslutning på Kents ”Sverige, Sverige, älskade vän”, Lisa Ekdahls ”I tveksamhetens tid” och så på nytt ”Öppna dörren till det som är du”.

Café Kyrkbacken smakade inte bara mumma, utan smakade mera. Den 22 oktober blir det en countrykväll med Andreas Nilsson och den 3 december bjuder Svängbönerna på julkryss. Det händer alltid grejer där Erika Sjödin håller hus, så håll ögonen öppna så ni inte missar något.

Kjell Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel