Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virustest säkrare cancerprov

Ett virustest är säkrare än vanliga cellprover när det gäller att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer hos kvinnor över 50 år. Virustestet ger dessutom färre falsklarm, visar en studie i Uppsala län.

I studien ingick drygt 1 100 kvinnor. För nära sju procent av dem innehöll prover från slidan något av de HPV-virus som står bakom nästan alla fall av livmoderhalscancer.

Dessa kvinnor kallades till noggrannare undersökningar med förnyat virustest, cellprov och vävnadsprov. 22 av vävnadsproverna visade att kvinnorna hade något förstadium till livmoderhalscancer. Men i närmare hälften av de fallen så cellproverna helt normala ut, och bara fyra av dem visade ett regelrätt förstadium till livmoderhalscancer, skriver Upsala Nya Tidning.

Omvänt visade flera cellprover misstänkta förändringar som senare kunde avfärdas som ofarliga.

Med virustestning i stället för cellprov för kvinnor över 50 år bör ytterligare ett stort antal fall av livmoderhalscancer kunna förhindras, säger professor Erik Wilander, överläkare vid cytologiska laboratoriet vid Akademiska sjukhuset, till UNT.

Studien har nyligen publicerats i den medicinska tidskriften British Journal of Cancer.