Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virus inte bakom bröstcancer

Annons

Det råder delade meningar om hur många cancerfall som orsakas av virusinfektioner.

Nu går en svensk studie emot teorin om att virus ligger bakom bröstcancer och hjärntumören glioblastom.

Vi hittar ingenting som tyder på att virus skulle vara en viktig bidragande orsak till de cancerformerna, säger Erik Larsson, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som menar att resultatet är kontroversiellt.

Han är en av fem författare bakom studien som publiceras i tidskriften Nature Communications. Över 700 miljarder dna-sekvenser från tumörer hos mer än 4 400 patienter har analyserats.

Ingen har gjort en så här omfattande kartläggning. Vi använder en metod som är väldigt förutsättningslös där man inte på förhand behöver veta vad man letar efter. Vi letar efter virus, punkt.

Forskningsmaterialet kommer från The Cancer Genome Atlas, ett stort cancerkonsortium i USA. En liknande amerikansk studie baserad på samma databank, nyligen publicerad i Journal of Virology, gav samma resultat.

Man får ha med i beräkningen att det är ett amerikanskt material. En del tycker sig hitta virus i de här cancertyperna och en möjlig förklaring till att vi inte gör det skulle kunna vara populationsskillnader, säger Erik Larsson.

Exempelvis har studier vid Karolinska institutet i Solna, publicerade i år, visat att i stort sett alla tumörer innehöll cytomegalovirus för de två cancerformerna, skriver Svenska Dagbladet. Dessa studier bygger dock på

ett mindre antal undersökta tumörer.

Totalt har Göteborgsforskarna sökt virus i 19 olika typer av cancer. Studien bekräftar även redan kända resultat som att hepatitvirus ligger bakom levercancer och att humant papillomvirus (HPV) orsakar livmoderhalscancer.

Det skulle vara intressant att tillämpa samma metod på cancerformer som inte är lika välstuderade, säger Erik Larsson.

TT: Kan resultaten få konsekvenser för möjligheten att bota cancer?

Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Då tror jag mer att metodologin kan få konsekvenser för hur man diagnostiserar. Och att de kanske slår hål på vissa seglivade hypoteser.

Mer läsning

Annons