Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstvarningar inför rapportfloden

Annons

Börsbolagens rapporter för fjolåret börjar snart strömma in. Men ovanligt många företag har valt att vinstvarna innan boksluten släpps.

Skälen ser ganska olika ut men hård blåst och trög konjunktur spelar in.

Industrikoncernen ABB, kullagertillverkaren SKF och telekombolaget Telia Sonera är tre av bolagen som valt att meddela marknad och aktieägare om sina bekymmer i god tid innan det är dags att släppa de definitiva boksluten. Dystra överraskningar i delårsrapporterna ger inga pluspoäng någonstans.

Men i år har det varit ovanligt många bolag som velat erkänna sina synder i förväg. Även om anledningarna spretar en hel del finns det också gemensamma skäl, åtminstone för några av bolagen.

Blåst och stormar

På ABB:s huvudkontor i Zürich är man ledsna för att bolagets havsbaserade vindkraftverk fått problem när det blåst för hårt. Telia Sonera deppar över att stormar i Sverige har tvingat fram dyrt underhållsarbete samtidigt som långa räntor har stigit, särskilt i Danmark. Och SKF har fått reservera pengar för konkurrensböter samtidigt som konjunkturen varit en aning motsträvig.

SEB:s analyschef Esbjörn Lundevall ser ändå skymten av ett mönster för några av de vinstvarnande bolagen. Ett är att konjunkturen inte hämtat sig så snabbt som företagsledningarna hoppats.

Går emot för många bolag

Det är rätt många vinstvarningar och vissa gemensamma nämnare tycker jag att det finns. Både SKF och ABB har en del som är konjunkturrelaterat, den förbättring av konjunkturen som de hade väntat sig från förbättrade inköpschefsindex med mera, ser inte ut att fullt ut ha slagit igenom i bolagen, säger Lundevall. Men det finns också flera bolag med lite udda grejer som känns mer bolagsspecifika. Det är den stora delen, bolag som får problem med en maskin eller torrborrning. Man kan tycka att det är konstigt att det är så många bolag samtidigt som har saker som går emot dem, men ibland är ödet på det viset.

Som exempel har skogskoncernen Billerud Korsnäs sänkt vinstförväntningarna efter produktionsstörningar vid anläggningarna i Frövi och Gruvön samtidigt som Lundin Petroleum pekar på att prospekteringskostnaderna blivit högre än väntat.

Mer läsning

Annons